Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Trnavská automobilka rozhodnutie odborov o vyhlásení sporu rešpektuje

Archívna snímka montážnej linky výrobného závodu automobilky PSA Groupe Slovakia v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Priemerná mzda v automobilke za rok 2017 dosiahla 1465 eur, priemerná mzda robotníkov bola na úrovni 1106 eur.

Trnava 6. apríla (TASR) – Automobilka PSA Groupe Slovakia v Trnave predstavila počas vyjednávania k novej kolektívnej zmluve odborom viaceré kompromisné návrhy, naposledy ponúkla celkové priemerné zvýšenie miezd o 6,8 %. Priemerná mzda v automobilke za rok 2017 dosiahla 1465 eur, priemerná mzda robotníkov bola na úrovni 1106 eur. Uviedol to pre TASR v reakcii na piatkovú informáciu z Odborového zväzu (OZ) Kovo o vyhlásení sporu vo vyjednávaní hovorca automobilky Peter Švec.

"Vo svojej ponuke reagujeme na prioritnú požiadavku vyjednávačov základnej organizácie (ZO) OZ Kovo, a to zvýšenie základných miezd, pričom základné mzdy zamestnancov sa zvyšujú každoročne. Vďaka minuloročnej dohode s OZ Kovo základné mzdy vzrástli v priemere o viac ako 6,3 %," informoval hovorca. V tomto roku chce automobilka reagovať aj na ďalšie požiadavky zamestnancov, vďaka ktorým by poskytla viac garancií pre individuálny mesačný príjem a upravila svoje odmeňovanie tak, aby bolo motivujúcejšie.

Po ôsmich neúspešných vyjednávacích kolách sa vyjednávači OZ Kovo rozhodli obrátiť na sprostredkovateľa. Automobilka, ako dodal Švec, toto rozhodnutie rešpektuje, ale nepovažuje ho za prospešné pre zamestnancov. "Ak je vôľa na oboch stranách, kompromisné riešenie možno nájsť za rokovacím stolom, k čomu vyjednávačov z OZ automobilka aj pozýva," doplnil.