Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Trojka sa v utorok vráti do Grécka, ktoré nestíha plniť svoje záväzky

Foto: TASR/AP

Grécky minister pre rozvoj Kostis Hatzidakis pre denník Ethnos doslova uviedol, že ak súčasná vláda padne, tá nasledujúca už bude vládou drachmy, pôvodnej gréckej meny.

Brusel 23. júla (TASR) - Oficiálna misia inšpektorov Trojky v utorok (24. 7.) zavíta opäť do Atén, kde sa trojčlenná vládna koalícia snaží vyhrať boj s časom pri presadzovaní náročných reforiem, ktorými je podmienená medzinárodná finančná pomoc.

Správa Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), o tom, ako Grécko plní podmienky záchranného programu, sa očakáva najskôr v septembri. Na začiatku jesene by Grécko malo dostať ďalšiu tranžu vo výške 31,5 miliardy eur, o tom však rozhodne Trojka po podrobnom preskúmaní situácie.

Bez tejto finančnej injekcie Gréci nebudú schopní splácať svoje záväzky voči medzinárodným veriteľom a nebudú mať zdroje na vyplácanie miezd a dôchodkov v najbližších mesiacoch.

Na snímke drachmy - stará grécka peňažná mena a eurové bankovky a mince.
Foto: TASR/AP
Grécka vláda si uvedomuje, že má niekoľkomesačný sklz v programe úspor a privatizácie. Grécky minister pre rozvoj Kostis Hatzidakis v tejto súvislosti v nedeľu (22. 7.) v stanovisku pre médiá uviedol, že "krajina je v stave núdze". Dodal, že najbližšie dva mesiace budú mimoriadne kritické z hľadiska ďalšieho smerovania krajiny.

Minister pre denník grécky Ethnos doslova uviedol, že ak súčasná vláda padne, tá nasledujúca už bude vládou drachmy, pôvodnej gréckej meny.