Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trudeau:CETA ľuďom zlepší život a ukáže,že z obchodu môžu ťažiť všetci

Justin Trudeau Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau v emotívnom prejave vyjadril rešpekt Európskej únii a hodnotám, ktoré zastáva.

Brusel/Štrasburg 16. februára (TASR) - Obchodná dohoda CETA medzi EÚ a Kanadou ľuďom zlepší život a ukáže im, že obchod môže byť prínosný pre všetkých, vyhlásil na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu kanadský premiér Justin Trudeau. V emotívnom prejave vyjadril rešpekt Európskej únii a hodnotám, ktoré zastáva.

"Je pre mňa cťou vystúpiť ako prvý kanadský premiér na pôde EP," otvoril svoj prejav Trudeau. EÚ označil za ukážkový príklad mierovej spolupráce a pripomenul, že s ňou Kanada zdieľa hodnoty ako bezpečnosť, mier, spravodlivosť, boj proti klimatickým zmenám a práva žien. Práve vďaka spoločným hodnotám sú podľa neho kanadsko-európske vzťahy silné.

"Som si istý, že vďaka tejto dohode sa zlepší život našich občanov," okomentoval CETA kanadský premiér. Vyjadril názor, že CETA bude prínosná pre všetkých ľudí aj firmy, nielen pre úzku skupinu vyvolených.

"Ľudia, ktorých zastupujeme, budú podporovať obchod, ak im prinesie viac a lepšie platenej práce," vyhlásil Trudeau. Očakáva, že pomôže strednej triede a firmám, ktoré exportujú tovar, vďaka čomu sú schopné svojich zamestnancov lepšie odmeniť.

Podľa kanadského premiéra je uzatvorenie dohody CETA dôležitým míľnikom. "Je ťažšie veci budovať, ako ničiť. S CETA sme vytvorili niečo dôležité. Teraz musíme dosiahnuť, aby to fungovalo," skonštatoval.

Trudeau pripomenul, že rokovania o CETA boli dlhé a zložité, ale dohodu sa napokon podarilo dosiahnuť vďaka dlhodobým vzťahom medzi EÚ a Kanadou založeným na "blízkosti a priateľstve".

Priateľstvo a hodnotovú blízkosť oboch celkov uznal aj predseda EP Antonio Tajani. "Bojovali sme viackrát spoločne za slobodu a demokraciu," vyhlásil. Poďakoval Kanade a neskôr na tlačovej konferencii aj USA za pomoc pri oslobodzovaní Európy počas druhej svetovej vojny.

Na margo CETA Tajani uviedol, že dohoda pomôže malým a stredným firmám a prispeje k zníženiu nezamestnanosti.

Európsky parlament (EP) v stredu (15.2.) ratifikoval Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou, známu pod skratkou CETA. Otvoril tým cestu k predbežnému uplatňovaniu dohody už od marca. CETA vojde definitívne do platnosti po ratifikácii v 38 národných a regionálnych parlamentoch členských štátov EÚ.