Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Trump podpísal clá na čínsky dovoz

Donald Trump Foto: TASR/AP

Opatrenia majú za cieľ pokutovanie nekalých obchodných praktík Číny, ako je krádež duševného vlastníctva.

Washington 22. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok podpísal výkonný dekrét, ktorý môže viesť k zavedeniu odvetných ciel na čínsky dovoz vo výške 60 miliárd USD (48,72 miliardy eur). Opatrenie však ani zďaleka nie je také, aby mohlo vyvolať globálnu obchodnú vojnu.

"To je prvé z mnohých obchodných opatrení," povedal Trump po podpísaní dekrétu. Nové opatrenia sú navrhnuté takým spôsobom, aby Washington mohol trestať nekalé obchodné praktiky, medzi ktoré podľa Trumpovej administratívy patrí aj krádež duševného vlastníctva. Primárne budú zacielené na niektoré produkty v technologickom sektore.

Podľa dekrétu si Trump zoberie na mušku čínsky dovoz len po konzultačnom období, čo dá lobistom a legislatívcom šancu znížiť počet produktov, ktorých sa majú clá týkať, aktuálne je ich na zozname 1300.

Čína bude mať takisto priestor na reakciu na Trumpove opatrenia, čo zníži riziko bezprostredných odvetných opatrení zo strany Pekingu. Trump takisto zmiernil svoju rétoriku, keď označil Čínu za priateľa.

"Diskutovali sme s Čínou a aktuálne sa nachádzame uprostred rokovaní," uviedol Trump. Dodal, že strata pracovných miest v USA v dôsledku neférových obchodných praktík je jedným z hlavných dôvodov jeho zvolenia v roku 2016.