Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Trvanie nároku na nemocenské preukážete tzv. lístkom na peniaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Tlačivo poistencovi na PN vystaví ku koncu mesiaca ošetrujúci lekár. Poberateľ nemocenskej dávky lístok na peniaze po podpísaní doručí pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá mu dávku vypláca.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Dočasne práceneschopný poistenec, ktorý zo Sociálnej poisťovne poberá nemocenské a ktorému pokračuje pracovná neschopnosť v ďalšom kalendárnom mesiaci, musí doručiť príslušnej pobočke poisťovne Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, tzv. lístok na peniaze.

Toto tlačivo poistencovi na PN vystaví ku koncu mesiaca ošetrujúci lekár. Poberateľ nemocenskej dávky lístok na peniaze po podpísaní doručí pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá mu dávku vypláca. Odovzdať ho pobočke je potrebné najlepšie do 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, inak bude nemocenské vyplatené v neskoršom výplatnom termíne.

Zamestnávateľ na tlačive nepotvrdzuje nič. Zamestnanec sa môže dohodnúť so zamestnávateľom, že to zamestnávateľ za neho urobí, avšak zodpovednosť za jeho predloženie pobočke Sociálnej poisťovne nesie zamestnanec.

Poisťovňa zároveň upozorňuje, že ak je poistenec práceneschopný len počas jedného kalendárneho mesiaca, napr. je na PN od 2. novembra do 29. novembra, takéto tlačivo nepotrebuje.