Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Tržby aj zisk Sanofi v 1. kvartáli vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Zásobovanie sa liekmi pre pandémiu tak prispelo výraznou mierou k nárastu tržieb v 1. štvrťroku.

Paríž 24. apríla (TASR) - Francúzsky farmaceutický gigant Sanofi zaznamenal v 1. štvrťroku nárast tržieb aj zisku. Čiastočne k tomu prispel aj zvýšený dopyt po paracetamole Doliprane, ktorý si ľudia kupovali do zásoby v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Konkrétne Sanofi v piatok oznámil, že predaj Doliprane, ktorý môže zmierniť horúčku a bolesti, v 1. kvartáli stúpol o vyše 20 %, čo pomohlo zvýšiť celkové tržby o 6,6 % na 8,97 miliardy eur z 8,39 miliardy eur v rovnakom období vlani.

Zásobovanie sa liekmi pre pandémiu tak prispelo výraznou mierou k nárastu tržieb v 1. štvrťroku. A tiež dopyt po lieku Dupixent na liečbu atopickej dermatitídy a astmy, ktorého predaj vyskočil takmer o 130 %.

Čistý zisk Sanofi vzrástol za prvé tri mesiace 2020 o 16 % na 2,04 miliardy eur, pričom „zhruba polovica tohto rastu bola spôsobená vplyvom ochorenia COVID-19.

Francúzsky farmaceutický gigant začal tiež spolupracovať s britskou spoločnosťou GlaxoSmithKline (GSK) a s firmami BARDA a Translate Bio na vakcíne proti koronavírusu, o ktorej sa predpokladá, že tento rok vstúpi do klinických skúšok a potenciálne bude dostupná v druhej polovici roku 2021.