Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Tržby britského maloobchodu v júni posilnili

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Podľa skorších údajov BRC ceny v obchodoch v júni medziročne v priemere vzrástli o 8,4 %. V prípade potravín sa zvýšili o 14,6 %, a to aj napriek poklesu cien niektorých položiek.

Londýn 11. júla (TASR) - Tržby britského maloobchodu minulý mesiac posilnili. Nezvyčajne horúce počasie zvýšilo predaj opaľovacích krémov, plaviek, potravín na grilovanie alebo záhradného nábytku. Celkovo však výdavky spotrebiteľov naďalej obmedzovali vysoké ceny potravín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu Konzorcia britského maloobchodu (BRC).

Maloobchodné tržby v júni medziročne vzrástli o 4,9 % po tom, ako sa v máji zvýšili o 3,9 %, uviedlo BRC. Jeho údaje však nie sú očistené o infláciu, čo znamená, že objem nakúpených tovarov napriek nárastu výdavkov minulý mesiac klesol.

Podľa skorších údajov BRC ceny v obchodoch v júni medziročne v priemere vzrástli o 8,4 %. V prípade potravín sa zvýšili o 14,6 %, a to aj napriek poklesu cien niektorých položiek. Za celý druhý štvrťrok výdavky na potraviny vzrástli o 9,8 %, zatiaľ čo výdavky na nepotravinárske výrobky boli vyššie len o 0,3 %.