Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Tržby lesného hospodárstva SR sa vlani zvýšili o 16,2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, a to až 79,3 %.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Tržby a výnosy v lesnom hospodárstve dosiahli vlani úroveň 1,189 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2021 vzrástli o 16,2 %. Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, a to až 79,3 %. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za rok 2022, ktorú v stredu schválil vládny kabinet.

"Celkové tržby a výnosy obhospodarovateľov lesa boli 700,98 milióna eur a v porovnaní s predošlým rokom 2021 vzrástli o 20,4 %, najmä v dôsledku výrazne vyššieho priemerného speňaženia surového dreva," priblížil v správe agrorezort.

V štruktúre tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa majú podľa MPRV najvyšší podiel sortimenty surového dreva, ktoré tvoria spolu takmer 79 % trhovej produkcie. "To znamená, že predaj sortimentov surového dreva je rozhodujúcim zdrojom financovania obhospodarovateľov lesa. Ostatné tržby a výnosy (asi 21 %) predstavujú príjmy za predaj ostatnej lesnej výroby, sadeníc, výrobkov pridruženej výroby, poľovníckych, turistických a lesníckych služieb, výnosy z prenájmu a predaja lesného majetku, tržby z obchodnej činnosti, výnosy z finančného kapitálu a cenných papierov," poznamenalo agroministerstvo.

Poskytovatelia služieb v lesnom hospodárstve SR dosiahli podľa správy tržby vo výške 488,2 milióna eur. "Z porovnania štruktúry tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa a poskytovateľov služieb je zrejmý značný rozdiel. U obhospodarovateľov lesa prevládajú tržby za vlastné výrobky a služby (88 %), a z toho hlavne tržby z predaja surového dreva (79 %). Naproti tomu u poskytovateľov služieb dosahujú tržby za vlastné výrobky a služby nižší podiel (67 %) a významný podiel majú tiež tržby z predaja tovaru (20 %)," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.