Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Tržby nemeckého maloobchodu po zohľadnení inflácie klesli

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Reálne tržby v maloobchode s potravinami sa v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili o 3,9 %.

Wiesbaden 31. januára (TASR) - Tržby nemeckého maloobchodu v minulom roku po zohľadnení inflácie klesli. Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad krajiny, sa v porovnaní s predchádzajúcom rokom reálne znížili o 3,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Reálne tržby v maloobchode s potravinami sa v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili o 3,9 %. Od roku 2020 tržby nemeckého maloobchodu očistené o infláciu počas nasledujúcich troch rokov nepretržite klesali, uviedol štatistický úrad.

Maloobchodníci s potravinami vďaka prudkému nárastu cien vlani zvýšili tržby o 5,9 %. V internetovom a zásielkovom maloobchode, ktorý zažil boom počas pandémie ochorenia COVID-19, tržby reálne klesli o 3,9 %. Maloobchod s textilom, odevmi, obuvou a koženým tovarom pokračoval v oživení po prepade zaznamenanom počas pandémie a v reálnom vyjadrení dosiahol nárast tržieb o 2,6 %.

V decembri boli maloobchodné tržby podľa predbežných údajov v reálnom vyjadrení o 1,7 % nižšie ako v rovnakom mesiaci minulého roka. V nominálnom vyjadrení zaznamenali mierny nárast o 0,8 %.