Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Tržby priemyslu v máji 2022 opäť rástli, dokonca dvojciferne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemysel sa po aprílovom útlme spamätal a jeho medziročné tržby v máji 2022 výraznejšie poskočili o 16,4 %.

Bratislava 13. júla (TASR) - Tržby priemyslu v máji 2022 opäť rástli, dokonca dvojciferne. Tri ďalšie sektory ekonomiky rast tržieb ešte zvýšili, pričom doprava a skladovanie dosiahla o tretinu vyššie tržby ako pred rokom, informácie a komunikácia o pätinu. V mínusových hodnotách sa v máji ocitlo len stavebníctvo a nadviazalo tak na "kyvadlový" efekt vývoja tržieb posledného roka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemysel sa po aprílovom útlme spamätal a jeho medziročné tržby v máji 2022 výraznejšie poskočili o 16,4 %. Zo 16 sledovaných priemyselných odvetví (špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví) sa u 13 zaznamenal rast.

Najvýraznejší vplyv na vývoj májových tržieb najvýznamnejšieho odvetvia v štruktúre ekonomiky mal nárast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 32,8 %. Rast po štyroch mesiacoch záporných čísel je však stále len dôsledkom dobiehania hlbokého medziročného májového prepadu v roku 2020, ktorý pokračoval aj v máji 2021. Na dvojcifernom raste priemyslu sa ďalej významne podieľali aj tržby vo výrobe kovov, ktoré vzrástli o 19,1 %, vo výrobe elektrických zariadení o 26,1 %, výrobe strojov inde nezaradených o 15,5 %, ako aj výrobkov z gumy a plastu o 13,8 %.

Medziročný pokles tržieb sa zaznamenal len vo výrobe počítačových výrobkov o 19,9 %, vo výrobe koksu a ropných produktov o 19,7 %, ako aj v dodávke elektriny a plynu o 3,1 %.

Tržby v stavebníctve sú naďalej ako na hojdačke, takže po aprílovom miernom medziročnom raste v máji 2022 zase skĺzli do mierneho poklesu o 1,8 %.

V medzimesačnom porovnaní po očistení od sezónnych vplyvov stúpli tržby vo všetkých piatich sledovaných odvetvia slovenskej ekonomiky – v priemysle o 1,8 %, v doprave a skladovaní o 4,6 %, vo vybraných trhových službách o 0,7 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 4,1 % a v stavebníctve o 0,1 %.

V súhrne za prvých päť mesiacov roku 2022 medziročne najviac vzrástli tržby za vlastné výkony a tovar v doprave a skladovaní (o 24,2 %). Nasledovali tržby v informačných a komunikačných činnostiach (stúpli o 15,2 %) a vo vybraných trhových službách (stúpli o 9,1 %). Objemovo najvýznamnejší priemysel dosiahol súhrnný päťmesačný medziročný rast tržieb o 6,2 %. Za prvých päť mesiacov roku 2022 vykázalo pokles tržieb len stavebníctvo, a to o 2,1 %.