Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Tržby stavebných firiem by sa v roku 2018 mali navýšiť o 7,3 percenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vyťaženie kapacít stavebných spoločností v zimných mesiacoch dosiahlo 84 %. Viac ako polovica riaditeľov plánuje v roku 2018 ponechať rozsah svojich kapacít na rovnakej úrovni ako v minulom roku.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Rast tržieb stavebných firiem sa bude v tomto roku pohybovať na úrovni 7,3 %, pričom dariť sa bude najmä pozemnému staviteľstvu. Polovica stavebných spoločností plánuje zdražiť svoje práce v priemere o 7 %. V rozpočtoch počítajú aj s 8-% rastom cien stavebných materiálov. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva na prvý štvrťrok 2018, ktorú spracovala analytická spoločnosť CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou Ladce.

Tržby slovenských stavebných firiem podľa analýzy porastú rýchlejšie ako výkon stavebného sektora. Najviac by sa malo dariť pozemnému staviteľstvu, ktoré očakáva rast tržieb na úrovni 8,7 %. Spoločnosti zamerané na inžiniersku výstavbu sú opatrné a hovoria iba o 2,9-% zvýšení tržieb.

Rast tržieb by mal pokračovať aj v roku 2019, podľa analýzy však dôjde k spomaleniu na 4,4 %. V dlhodobom horizonte sú takisto optimistickejšie firmy špecializované na pozemné staviteľstvo a najopatrnejšie opäť spoločnosti pôsobiace v inžinierskom staviteľstve. Pridávajú sa k nim aj veľké stavebné firmy, ktoré hovoria o kladnej stagnácii rastu tržieb na úrovni 0,8 %. "Očakávam pokračovanie trendu mierneho poklesu tržieb v porovnaní s rokom 2017, hlavne z dôvodu nepripravenosti nových úsekov diaľnic, ciest a železníc. Napriek vedomosti o tom, že na nové diaľnice a rýchlostné komunikácie už nemáme prostriedky z EÚ, neriešime ich financovanie v budúcnosti, čo je alarmujúce," myslí si Ján Záhradník, obchodný riaditeľ firmy Doprastav.

Zvyšovať ceny prác v tomto roku plánuje polovica stavebných spoločností, ostatné firmy by mali ponechať ceny svojich prác na rovnakej úrovni ako doposiaľ. O zlacnení prác neuvažuje ani jedna z opýtaných stavebných spoločností. Veľké firmy avizujú zdražovanie na úrovni 4 %. "Nakoľko nám rastú vstupy na úrovni rastu ceny materiálov, energií a ceny práce, aj naše ceny budú korešpondovať s týmto vývojom," skonštatoval obchodný riaditeľ spoločnosti Remeslo stav Marián Hybler. S rastom cien materiálov počítajú v rozpočtoch tri štvrtiny firiem.

Vyťaženie kapacít stavebných spoločností v zimných mesiacoch dosiahlo 84 %. Viac ako polovica riaditeľov plánuje v roku 2018 ponechať rozsah svojich kapacít na rovnakej úrovni ako v minulom roku. Navýšenie kapacít v priemere o 23 % avizovalo 41 % stavebných firiem.