Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Tržby vo februári rástli v 3 z 5 odvetví, v priemysle klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vybrané trhové služby, ako aj doprava a skladovanie tiež nadviazali na januárové rasty. Naopak, tržby v priemysle a stavebníctve klesali.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Februárové tržby rástli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Vybrané trhové služby, ako aj doprava a skladovanie tiež nadviazali na januárové rasty. Naopak, tržby v priemysle a stavebníctve klesali. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Priemysel, ako najväčšie odvetvie ekonomiky, vo februári 2024 zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 2,2 %. V záporných hodnotách zotrval štvrtý mesiac po sebe. Spomedzi 16 priemyselných odvetví bol zaznamenaný pokles tržieb v polovici z nich," priblížili štatistici.

Tržby vo vybraných trhových službách naopak medziročne stúpli o 6,7 %. Druhý mesiac po sebe sa tak udržali v kladných hodnotách. Aj podniky dopravy a skladovania pokračovali v rovnakom trende a zaznamenali medziročné zvýšenie tržieb o 3,4 %.

Stavebným podnikom sa vo februári tržby medziročne znížili o 7,3 %, čím oproti prvému mesiacu roka zdvojnásobili dynamiku poklesu. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 8,6 % a opakovane podľa ŠÚ SR potvrdili dlhodobú stabilitu rastov.

Medzimesačne tržby v druhom mesiaci roka, po očistení od sezónnych vplyvov, stúpli rovnako v troch z piatich sledovaných odvetví. Najvýraznejšie to bolo v priemysle o 2,1 %. "Vo vybraných trhových službách, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach tržby rástli zhodne o 0,5 %. Tržby medzimesačne klesli v doprave a skladovaní o 0,7 %, v stavebníctve o 3,3 %," doplnili štatistici.

V súhrne za prvé dva mesiace tohto roka tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac vzrástli v informačných a komunikačných činnostiach o 8,5 %. Vo vybraných trhových službách sa zvýšili o 5,8 % a kumulovaný rast tržieb v doprave a skladovaní predstavoval 2,2 %. Naopak, súhrnný medziročný pokles tržieb zaznamenal priemysel o 3,5 %, ako aj stavebníctvo o 5,6 %.

Štatistický úrad zároveň upozornil, že od údajov za január 2024 prepočítal všetky hodnoty medzimesačných a medziročných indexov za sledované odvetvia z dôvodu metodických úprav. Išlo o prechod na nové bázické obdobie, z roku 2015 na rok 2021, ako aj uplatnenie konceptu činnostných jednotiek. Zmena sa dotýka všetkých mesačných ukazovateľov odvetvových štatistík.