Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby z januárových výpredajov boli pre obchodníkov sklamaním

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V januári klesali tržby najmä v nepotravinovom segmente.

Bratislava 4. marca (TASR) - Januárové výpredaje priniesli podľa analytikov sklamanie pre obchodníkov. Maloobchodné tržby sa totiž podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v prvom mesiaci roka v porovnaní s koncom minulého roka prepadli o 1,4 %. Dynamika ich medziročného rastu sa zároveň podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka spomalila z decembrových 2,7 % len na 0,5 %.

"Januárové tržby preto nepríjemne prekvapili," zhodnotil Koršňák. Rekordne vysoká spotrebiteľská dôvera sa totiž nepremietla podľa jeho slov do zrýchlenia rastu maloobchodných tržieb. "Na druhej strane rastúca spotrebiteľská dôvera slovenských domácností sa naďalej pozitívne prejavuje pri dlhodobejších väčších investíciách, ako je napríklad kúpa nového auta," opísal Koršňák.

V januári klesali tržby najmä obchodníkom v nepotravinovom segmente. "S povianočnými výpredajmi mohli byť ako tak spokojní jedine predajcovia informačných a komunikačných technológií, ktorých tržby po zohľadnení sezóny medzimesačne mierne vzrástli a vďaka nízkej minuloročnej porovnávacej báze sa dynamika ich medziročného rastu zrýchlila až na 14 %," vyčíslil analytik.

Tržby obchodníkov v ostatných nepotravinových segmentoch v januári klesali. Najvýraznejšie predajcom tovaru pre domácnosť ako napríklad textilu, kobercov, nábytku či domácich elektrických spotrebičov, a to medziročne o 5,4 %.

"Na druhej strane, tržby v potravinovom segmente aj v januári mierne rástli," dodal Koršňák. Relatívne stabilné tržby tak majú podľa jeho slov predajne s prevahou potravín, ktorých tržby sa medziročne zvýšili o 0,9 %.

Januárové maloobchodné tržby boli sklamaním aj podľa analytičky Poštovej banky Dominiky Ondrovej. Pripomenula však, že práve posledné mesiace roka bývajú najsilnejšími, čo sa týka tržieb maloobchodníkov. "Sú to totiž mesiace, počas ktorých sa Slováci pripravujú na vianočné sviatky. Práve po tomto období nastáva mierny útlm, ktorý zvykne byť do istej miery kompenzovaný výpredajmi," vysvetlila Ondrová.

Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu práce, keď klesá miera nezamestnanosti, rastú disponibilné príjmy domácností, by sa preto podľa nej dal očakávať pozitívnejší výsledok. Ďalším významným faktorom, ktorý naznačoval priaznivejší vývoj maloobchodných tržieb, bola silná spotrebiteľská dôvera. "Očakávame, že spomenuté faktory budú aj v najbližšom období pokračovať v pozitívnom vývojovom trende a preto predpokladáme, že tento januárový vývoj by mohol byť len výnimkou," odhadla analytička. Medziročné tempo rastu by sa tak mohlo podľa jej slov v ďalších mesiacoch opäť zrýchliť.