Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Tsakalotos dúfa, že ECB začne nakupovať aj grécke dlhopisy

Grécky minister financií Euklid Tsakalotos. Foto: TASR/AP

Grécko stratilo prístup na dlhopisové trhy v roku 2010, keď sa výnosy z jeho cenných papierov vyšplhali na neudržateľnú úroveň.

Atény 26. mája (TASR) - Grécka vláda dúfa, že sa Aténam podarí kvalifikovať sa do programu tzv. kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá vlani spustila masívny nákup dlhopisov eurozóny. Uviedol to dnes grécky minister financií Euclid Tsakalotos s informovala o tom agentúra Reuters.

Grécku sa pred dvoma dňami podarilo dosiahnuť dohodu s veriteľmi o reformách a úsporných opatreniach, ktorá Aténam otvorila cestu k ďalšej splátke z tretieho záchranného úveru. Tsakalotos verí, že sa jeho krajine teraz podarí rýchlo odstrániť všetky prekážky, ktoré bránia ECB, aby nakupovala aj grécke dlhopisy.

Minister tiež uviedol, že zmiernenie kapitálových kontrol, ktoré grécka vláda zaviedla vlani v júni, aby zabránila odlevu peňazí z bánk v krajine, bude závisieť aj od návratu vkladov. Gréci totiž minulý rok pre obavy, že ich štát bude musieť vystúpiť z eurozóny začali hromadne vyberať peniaze z účtov.

Agentúra AP zase s odvolaním sa na štátneho tajomníka ministerstva financií Jorgosa Chuliarakisa informovala, že Grécko sa pripravuje na postupný návrat na dlhopisové trhy v budúcom roku. Ten však bude závisieť aj od toho, či grécka ekonomika začne už na budúci rok rásť, ako uvádza prognóza Európskej únie, a tiež od toho, či sa budú náklady Atén na obsluhu dlhu ďalej znižovať.

Grécko stratilo prístup na dlhopisové trhy v roku 2010, keď sa výnosy z jeho cenných papierov vyšplhali na neudržateľnú úroveň.