Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A. Tsipras: Analýza MMF o gréckom dlhu dala za pravdu gréckej vláde

Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond v analýze uviedol, že Grécko bude do konca roka 2018 potrebovať zmiernenie dlhu a nové úvery zhruba za 50 miliárd eur.

Atény 3. júla (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil, že najnovšia analýza Medzinárodného menového fondu (MMF) poukazujúca na neudržateľnosť gréckeho dlhu v plnej miere potvrdzuje, že grécka vláda konala správne, keď odmietla navrhované podmienky pomoci od veriteľov. Tie totiž podľa neho žiadne zmiernenie dlhu neponúkajú. Zároveň opätovne vyzval Grékov, aby hlasovali proti navrhovaným podmienkam záchranného programu a povedali "nie" vydieraniu a ultimátam. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

V televíznom prejave Tsipras uviedol, že vzhľadom na analýzu MMF je nezmyselné naďalej požadovať škrty na dôchodkoch a mzdách len preto, aby štát mohol ďalej zabezpečovať obsluhu aj tak neudržateľného dlhu.

"Včera došlo k mimoriadne významnej politickej udalosti," uviedol Tsipras. "MMF zverejnil analýzu o gréckej ekonomike, ktorá je obrovskou satisfakciou pre grécku vládu, pretože potvrdzuje to, čo je evidentné, že grécky dlh je neudržateľný," dodal.

MMF v analýze uviedol, že Grécko bude do konca roka 2018 potrebovať zmiernenie dlhu a nové úvery zhruba za 50 miliárd eur. Z toho eurozóna by mala poskytnúť 36 miliárd eur.