Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Tsipras sa pokúsi dohodnúť s veriteľmi na odklade splátok

Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Vláda v Aténach chce otvoriť rokovania s veriteľmi hneď po dokončení prvej revízie plnenia podmienok tretieho záchranného programu.

Atény 10. marca (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil, že sa počas budúcich rokovaní o zmiernení dlhovej záťaže jeho krajiny pokúsi dohodnúť s veriteľmi na odklade splátok. Vláda v Aténach chce otvoriť rokovania s veriteľmi hneď po dokončení prvej revízie plnenia podmienok tretieho záchranného programu. Informovala o tom agentúra AP.

Tsipras ďalej uviedol, že dohoda o zmiernení dlhu bude pravdepodobne zahŕňať "výrazné predĺženie splátkového kalendára" a tiež "obdobia odkladu", čo by malo Grécku pomôcť dostať sa z recesie a oživiť rast hospodárstva.

Grécka ľavicová vláda vlani nakoniec upustila od požiadavky na odpustenie časti zo svojho dlhu.

Inšpektori veriteľov v stredu (9.3.) obnovili rokovania so zástupcami Grécka a tlačia na nich, aby ešte viac zoškrtali svoje výdavky, zvlášť výdavky na dôchodkový systém.

Eurokomisár pre finančné a menové záležitosti Pierre Moscovici v súvislosti s revíziou v Aténach uviedol, že ak dopadne dobre, Gréci by sa mohli do leta dohodnúť s veriteľmi na zmiernení podmienok dlhu.