Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A. TSIPRAS: Grécko musí zrealizovať úverový program

Grécky premiér Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Ako grécky premiér uviedol, chce dosiahnuť rýchle dokončenie prvej kontroly plnenia záchranného programu v hodnote 86 miliárd eur.

Atény 3. októbra (TASR) - Grécko musí zrealizovať záchranný program, ak chce dosiahnuť svoj hlavný cieľ, ktorým je opätovné financovanie sa prostredníctvom trhov a ukončenie externého dohľadu. Povedal to dnes grécky premiér Alexis Tsipras. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako Tsipras uviedol pred poslancami svojej strany Syriza po tom, ako nový parlament zložil prísahu, chce dosiahnuť rýchle dokončenie prvej kontroly plnenia záchranného programu v hodnote 86 miliárd eur, aby Atény mohli čo najskôr začať s partnermi z eurozóny rokovania o zmiernení dlhovej záťaže.

Veritelia Grécka z európskych inštitúcií dali už skôr najavo, že sú ochotní opätovne prediskutovať otázku vysokého štátneho dlhu, no až po tom, čo Atény prejdú prvým hodnotením plnenia záväzkov.

"Naplnenie záchranného programu nebude jednoduché. Musíme to však urobiť, aj keď sa nám to nepáči," povedal Tsipras. Ako dodal, je to nevyhnutné, aby Grécko mohlo vystúpiť zo súčasného systému dohľadu a vrátiť sa na trhy.