Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

TSIPRAS: MMF by sa nemal podieľať na 3. záchrannom programe pre Grécko

Na archívnej snímke grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Zatiaľ čo Berlín fondu dôveruje, pochybuje o úspešnosti riešení zo strany Európskej komisie.

Londýn/Atény 21. decembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) by sa nemal podieľať na treťom záchrannom programe pre Grécko v hodnote 86 miliárd eur a zodpovednosť za dohľad nad ekonomickými reformami, ktoré sú s programom spojené, by mal prenechať eurozóne. Povedal to v rozhovore pre britský denník The Financial Times grécky premiér Alexis Tsipras.

Ako pre FT uviedol, "láme si hlavu nad nekonštruktívnym prístupom fondu, čo sa týka fiškálnych a finančných otázok". V tejto súvislosti naznačil, že MMF by mal tretí balík pomoci prenechať eurozóne. Podľa neho je grécka vláda presvedčená, že po šiestich rokoch má menová únia dostatočné inštitucionálne kapacity na úspešné zvládnutie problémov vo vnútri Európy.

Tsiprasov postoj pravdepodobne podráždi nemeckú vládu, ktorá trvá na tom, aby sa MMF na treťom záchrannom programe pre Grécko podieľal. Zatiaľ čo Berlín fondu dôveruje, pochybuje o úspešnosti riešení zo strany Európskej komisie.

Navyše, Tsipras riskuje aj pohnevanie si fondu, ktorý tlačí na eurozónu, aby zmiernila dlhodobo neudržateľný dlh Grécka. Tsipras pritom v tejto otázke postoj MMF oceňuje.

Grécky premiér dodal, že opatrenia spojené so záchranným programom chce zrealizovať čo najskôr, aby sa krajina v najkratšom možnom čase zbavila dohľadu zo strany Európskej komisie, MMF a Európskej centrálnej banky. "Sme presvedčení, že čím skôr Grécko vystúpi zo záchranného programu, tým lepšie," povedal Tsipras. Zároveň dodal, že nepochybuje o tom, že Grécko zruší celkovú kontrolu kapitálu do konca marca a na medzinárodné kapitálové trhy sa vráti "pred koncom roka 2016".

ESM možno ešte do Vianoc rozhodne o vyplatení ďalších peňazí Grécku

Európska stabilizačný mechanizmus (ESM) môže ešte pred Vianocami rozhodnúť o vyplatení ďalšej tranže zo záchranného úveru pre Grécko. Informovala o tom agentúra DPA.

Ešte stále sa však hodnotia prísľuby gréckej vlády, povedala dnes v Bruseli hovorkyňa Európskej komisie (EK). Neuviedla však presný termín rozhodnutie ESM.

Pre uvoľnenie ďalších peňazí z tretieho záchranného balíka majú Atény splniť rozsiahlu reformnú agendu. Patrí tam aj vytvorenie novej nezávislej inštitúcie, ktorá bude mať na starosti privatizáciu štátneho majetku.

Celková hodnota tretieho záchranného balíka, na ktorom sa Grécko dohodlo s medzinárodnými veriteľmi v lete, predstavuje 86 miliárd eur.

Platobná bilancia Grécka skončila v októbri s prebytkom 314 miliónov eur

Platobná bilancia Grécka skončila v októbri 2015 v prebytku po deficite v rovnakom mesiaci vlani. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Bežný účet platobnej bilancie v októbri 2015 zaznamenal prebytok 314 miliónov eur, uviedla grécka centrálna banka. V októbri 2014 skončila platobná bilancia krajiny so schodkom 456 miliónov eur.

Hlavným dôvodom zlepšenia je pokles deficitu v oblasti obchodu s tovarmi, ktorý viac než vykompenzoval zníženie prebytku v oblasti služieb. To spôsobilo zlepšenie bilancie obchodu s tovarmi a službami, uviedla grécka centrálna banka. K pozitívnemu vývoju tiež prispelo zlepšenie v oblasti primárnych aj sekundárnych príjmov.