Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Začínajú raziť dvojkilometrový diaľničný tunel popod Čebrať

Na snímke ťažký mechanizmus počas slávnostného začiatku razenia tunela Čebrať na diaľničnom úseku D1 Ivachnová - Hubová blízko Ružomberka a obce Likavka 19. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Jedna z najdôležitejších súčastí budovaného 15-kilometrového úseku diaľnice D1 medzi Ivachnovou a Hubovou by sa mala stať skutočnosťou už za necelé tri roky.

Ružomberok 19. septembra (TASR) – Razenie dvojkilometrového diaľničného tunela popod vrch Čebrať pri Ružomberku sa dnes predpoludním oficiálne začalo. Jedna z najdôležitejších súčastí budovaného 15-kilometrového úseku diaľnice D1 medzi Ivachnovou a Hubovou by sa mala stať skutočnosťou už za necelé tri roky.

„Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest je veľmi vážnou prioritou súčasnej vlády SR. Dnešným dňom sme sa pohli opäť významne bližšie k metropole východného Slovenska na trase diaľnice D1 Bratislava – Košice,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko.



Dodržanie stanoveného termínu dokončenia a sprevádzkovania tunela a okolitého diaľničného úseku v lete 2017 potvrdil investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Pavol Kováčik. „V príslušných zmluvách sme nastavili tvrdé podmienky. Postup prác je pod naším veľmi prísnym drobnohľadom,“ uistil.



„Každý tunel má špecifiká, s ktorými sa treba popasovať. Veríme, že plánovaný postup razby na úrovni 120 metrov za mesiac sa nám podarí dosiahnuť aj v tomto veľmi náročnom teréne. Práce budeme realizovať v nepretržitom režime,“ dodal obchodný a technický riaditeľ akciovej spoločnosti OHL ŽS Jan Komárek.