Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Turecká burza aj mena padá pre politický spor s USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príčinou vízového sporu je zatknutie jedného pracovníka konzulátu USA v Istanbule. Zamestnanec, ktorý je tureckým občanom, je obvinený zo špionáže a napojenia na hnutie duchovného Fetullaha Gülena.

Istanbul/Frankfurt nad Mohanom 9. októbra (TASR) - Turecká burza padá rovnako ako mena a turecké dlhopisy. Dôvodom je politický spor medzi USA a Tureckom.

Istanbulská burza dnes predpoludním dočasne oslabila o vyše 4 %. Pod veľký tlak sa dostala aj turecká líra. Výnosy tureckých štátnych dlhopisov denominovaných v lírach a rizikové prirážky na dlhopisy výrazne vzrástli. Dôvodom je, že USA a Turecko si vzájomne pozastavili vydávanie víz.

Príčinou vízového sporu je zatknutie jedného pracovníka konzulátu USA v Istanbule. Zamestnanec, ktorý je tureckým občanom, je obvinený zo špionáže a napojenia na hnutie exilového duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Turecká vláda obviňuje hnutie z minuloročného nevydareného pokusu o štátny prevrat.

Turecký akciový index ISE 100 sa pred 11.00 SELČ nachádzal v mínuse o 3,6 %, keď po začiatku obchodovania padol o vyše 4 %. Líra predpoludním oslabila voči doláru aj euru približne 2 %. Predtým v ázijskom obchodovaní boli jej straty podstatne vyššie. Prudko sa zvýšili tiež výnosy tureckých štátnych dlhopisov a rizikové prirážky na ne.

Dôvodom prudkej reakcie finančných trhov je podľa analytikov to, že trhy politická eskalácia sporu prekvapila. Experti tiež upozornili na to, že turecká líra je menou s tendenciou k oslabovaniu. Turecko je totiž odkázané na neustály prílev zahraničného kapitálu, aby mohlo financovať svoj obchodný deficit. Atraktivitu líry tiež znižuje vysoká inflácia, ktorá sa nachádza na úrovni okolo 11 %.