Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Erdogan povolil tureckej centrálnej banke zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu z iba 8,5 % pred jeho vlaňajším znovuzvolením na súčasných 50 %.

Ankara 25. apríla (TASR) - Turecká centrálna banka vo štvrtok ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Upozornila však, že ju môže opäť zvýšiť, keďže prudko rastúca inflácia v krajine stále trápi vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Výbor pre menovú politiku tureckej centrálnej banky na aprílovom zasadnutí ponechal základnú úrokovú sadzbu na úrovni 50 %. Nechal si však otvorené dvere na jej zvýšenie v budúcnosti po tom, ako sa rast spotrebiteľských cien v marci zrýchlil na 68,5 % a dosiahol najväčšie tempo od novembra 2022.

Výbor vo vyhlásení dodal, že prísna menová politika zostane zachovaná, kým nebude pozorovaný výrazný a trvalý pokles základného trendu inflácie.

Minulý mesiac, len desať dní pred komunálnymi voľbami 31. marca, centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu zo 45 % na 50 %.

Prezident Erdogan dlho označoval vysokú infláciu za dôsledok vysokých úrokov a zastával názor, že zníženie úrokových sadzieb spomalí rast spotrebiteľských cien. Táto neortodoxná politika je pritom v rozpore so všeobecne akceptovanou ekonomickou teóriou. Séria znížení úrokov centrálnej banky nakoniec priniesla Turecku dvojcifernú infláciu a menovú krízu, až kým Erdogan vlani po májovom znovuzvolení nezmenil kurz a nevymenoval nový ekonomický tím.

Erdogan povolil tureckej centrálnej banke zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu z iba 8,5 % pred jeho vlaňajším znovuzvolením na súčasných 50 %.

Menový výbor vo vyhlásení poukázal na viaceré faktory, ktoré stále podporujú infláciu, vrátane oslabenia tureckej líry, masívneho skoku minimálnej mzdy v januári a prudkého nárastu nákladov na potraviny a palivo.

Minister financií Mehmet Simsek tento mesiac poprel tvrdenia o kríze medzi ním a Erdoganom v súvislosti s hospodárskou politikou po tom, čo prezidentova strana v marcových komunálnych voľbách utrpela porážku, ktorú niektorí analytici pripisujú prudkému zvýšeniu životných nákladov v krajine.