Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Turecká centrálna banka prudko zvýšila kľúčový úrok na 24 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Menový výbor zvýšil kľúčovú 1-týždenú repo sadzbu o 625 bázických bodov zo 17,75 % na 24 %. To znamená, že sadzby od konca apríla vzrástli o 11,25 percentuálneho bodu.

Ankara 13. septembra (TASR) - Turecká centrálna banka nečakane prudko zvýšila úrokové sadzby. Tento krok podporil líru a mal by tiež znížiť obavy investorov z vplyvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na menovú politiku.

Menový výbor zvýšil kľúčovú 1-týždenú repo sadzbu o 625 bázických bodov zo 17,75 % na 24 %. To znamená, že sadzby od konca apríla vzrástli o 11,25 percentuálneho bodu. Sprísňovaním menovej politiky sa centrálna banka snaží zastaviť prepad domácej meny a dostať vysokú infláciu pod kontrolu.

Experti síce počítali s prudkým zvýšením kľúčového úroku, ale väčšina s podstatne menším. Analytici, oslovení agentúrou Reuters, očakávali nárast hlavnej sadzby v pásme od 225 bodov po 725 bodov.

Centrálna banka výrazne sprísnila menovú politiku aj napriek tomu, že prezident Erdogan, ktorý je odporca vysokých úrokových sadzieb, aj počas štvrtka zopakoval svoj postoj, keď povedal, že vysoká inflácia je výsledkom zlých krokov centrálnej banky a požadoval zníženie sadzieb.

Turecko sa už niekoľko týždňov nachádza v menovej kríze. Líra sa od začiatku roka znehodnotila približne o 40 %. Po zvýšení úrokových sadzieb turecká mena posilnila na 6,01 TRY/USD zo 6,4176 TRY/USD predtým.

Centrálna banka uviedla, že aj napriek slabšiemu domácemu dopytu existuje riziko zvýšenia inflačných vyhliadok, a preto sa v súlade s týmto názorom rozhodla výrazne sprísniť menovú politiku, čo má podporiť cenovú stabilitu.