Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Turecká inflácia sa v decembri výrazne spomalila na 64,27 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motorom inflácie boli ceny bývania, ktoré vyskočili takmer o 80 %, a ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré vzrástli o 78 %.

Ankara 3. januára (TASR) - Turecká inflácia sa v decembri výrazne spomalila, naďalej však zostáva mimoriadne vysoká. Hlavným dôvodom tohto vývoja je pozitívny bázový vplyv.

Spotrebiteľské ceny v decembri medziročne stúpli o 64,27 % po náraste o 84,39 % v novembri, uviedol turecký štatistický úrad.

Motorom inflácie boli ceny bývania, ktoré vyskočili takmer o 80 %, a ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré vzrástli o 78 %.

Inflácia sa dostala na 24-ročné maximum 85,5 % v októbri. Hlavnou príčinou poklesu tempa rastu cien je vyššia báza pre porovnanie z minulého roka.

Dôvodom mimoriadne vysokej inflácie v krajine je podľa expertov menová politika tureckej centrálnej banky, ktorá je pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten je dlhodobým kritikom vysokých úrokových sadzieb a v rozpore s tradičnou ekonomickou teóriou tvrdí, že vysoké úroky sú príčinou a nie brzdou vysokej inflácie. Erdogan od roku 2019 odvolal troch guvernérov centrálnej banky, ktorí sa pokúsili o konvenčnejší ekonomický kurz.

Turecká centrálna banka od augusta do novembra 2022 znížila svoju základnú úrokovú sadzbu celkovo o 500 bázických bodov aj napriek pokračujúcemu zrýchľovaniu inflácie. Postup tureckej centrálnej banky ostro kontrastuje s prístupom väčšiny ostatných bánk, ktoré sa snažia s vysokou infláciou bojovať sprísňovaním menovej politiky.

V medzimesačnom porovnaní turecké spotrebiteľské ceny v decembri vzrástli o 1,2 % po zvýšení o 2,9 % v novembri.

Niektorí ekonómovia spochybňujú oficiálne štatistiky a tvrdia, že skutočná inflácie je oveľa vyššia. Podľa skupiny nezávislých akademikov a expertov Inflation Research Group skutočná medziročná miera inflácie v decembri predstavovala 135,55 %.