Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Turecká líra prudko stúpla po rezignácii ministra financií

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spoločnosť Capital Economics uviedla, že zmeny v Turecku „môžu byť náznakom posunu späť k ortodoxnejšej politike v centrálnej banke“.

Istanbul 9. novembra (TASR) - Turecká líra v pondelok prudko stúpla, a to až o 5 % voči americkému doláru, po tom, ako sa zať prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vzdal funkcie ministra financií krátko po vymenovaní nového šéfa centrálnej banky cez víkend a odvolaní jeho predchodcu.

Investori vnímajú rezignáciu Berata Albayraka, mocného manžela Erdoganovej staršej dcéry Esry, a Murata Uysala z centrálnej banky počas chaotického víkendu ako signál, že tureckí predstavitelia sú pripravení prehodnotiť svoju toľko kritizovanú politiku.

Turecká mena v tomto roku stratila približne tretinu svojej hodnoty voči doláru a minulý mesiac bol jej vývoj najhorší na svete. Ekonómovia odhadujú, že Turecko od začiatku minulého roka spálilo devízové rezervy v hodnote viac ako 100 miliárd USD (84,25 miliardy eur) počas zbytočnej snahy o podporu líry.

Neúspešná obrana pokračovala, kým centrálna banka dodržiavala Erdoganovo želanie nezvyšovať hlavnú úrokovú sadzbu. Vyššie sadzby robia pritom meny atraktívnejšími, keďže zvyšujú návratnosť lokálnych investícií a zvyčajne vedú k posilneniu sa meny.

Erdogan sa namiesto toho domnieva, že spôsobujú infláciu. Zosadil predchádzajúceho šéfa centrálnej banky Uysala po septembrovom zvýšení úrokov.

Spoločnosť Capital Economics uviedla, že zmeny v Turecku „môžu byť náznakom posunu späť k ortodoxnejšej politike v centrálnej banke“.

Albayrak informoval o rezignácii v nedeľu (8. 11.) večer na Instagrame, čo zaskočilo niektorých najvyšších tureckých predstaviteľov. „Po takmer piatich rokoch pôsobenia na ministerských postoch som sa rozhodol nepokračovať vo svojej funkcii (ako minister financií) pre zdravotné problémy,“ napísal Albayrak. Erdogan v pondelok nekomentoval náhle zmeny na čele dvoch najdôležitejších postov v Turecku.

Analytici a turecké médiá špekulovali o tom, že Albayrakovu rezignáciu podnietil jeho odpor proti vymenovaniu bývalého ministra financií Naciho Agbala v sobotu (7. 11.) za nového šéfa centrálnej banky. Agbal sa hlási k hlavnému prúdu ekonomickej teórie úrokových sadzieb.

Centrálna banka „rázne využije všetky politické nástroje na dosiahnutie svojho cieľa - cenovej stability,“ uviedol Agbal v pondelok. Dodal, že súčasný prístup banky bude preskúmaný pred ďalším zasadaním výboru pre menovú politiku 19. novembra.

Albayrakovo pôsobenie vo funkcii ministra financií sa zhodovalo s menovou krízou v roku 2018, po ktorej nasledoval pokles líry na historické minimá v uvedenom roku voči doláru aj euru.

Centrálna banka v septembri prvýkrát po dvoch rokoch zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu na 10,25 % z 8,25 %. Líra však klesla na nové minimá po tom, ako banka minulý mesiac prekvapila investorov ponechaním hlavnej sadzby bez zmeny.

(1 EUR = 1,1870 USD)