Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Turecko bude pokračovať v prieskumných vrtoch okolo Cypru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Objav obrovských zásob zemného plynu vo východnom Stredozemí vyvolal spor medzi Cyprom, členským štátom EÚ, a Tureckom.

Ankara 10. júla (TASR) - Turecko v stredu vyhlásilo, že bude pokračovať v prieskumných vrtoch pri brehoch Cypru napriek tomu, že ho Európska únia (EÚ) vyzvala, aby zastavilo svoje „nelegálne aktivity".

Objav obrovských zásob zemného plynu vo východnom Stredozemí vyvolal spor medzi Cyprom, členským štátom EÚ, a Tureckom, ktoré minulý mesiac poslalo druhú loď Yavuz, aby hľadala ložiská ropy a plynu v blízkosti ostrova.

"Vrtné aktivity našej lode Yavuz majú legálne a legitímne základy," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Turecko tiež v stredu povedalo, že EÚ nemôže byť nestranným mediátorom pri riešení cyperského problému.

S prieskumnými vrtmi začala v máji západne od stredomorského ostrova prvá turecká loď Fatih. A Yavuz, ktorá nedávno priplávala do vôd na východ od Cypru, sa tiež pripravuje začať s vrtmi.

Yavuz v pondelok (8. 7.) spustila kotvy južne od polostrova Karpasia, ktorý sa nachádza na severovýchode ostrova. To vyvolalo ostrý protest zo strany Nikózie a napomenutie od Európskej únie.

Lídri EÚ v júni vyzvali Turecko, aby ukončilo vŕtanie vo vodách okolo ostrova, inak bude čeliť sankciám bloku.

"Odmietame vyhlásenia predstaviteľov EÚ a gréckeho ministerstva zahraničných vecí, ktorí tieto aktivity našej krajiny označujú za nelegitímne," uviedlo turecké ministerstvo zahraničia.

Cyprus bol rozdelený v roku 1974 po tureckej invázii, ktorú spustil prevrat v Grécku. Niekoľko mierových snáh o znovuzjednotenie ostrova zlyhalo a objavenie ložísk plynu rokovania ešte skomplikovalo.

Ankara, ktorá nemá diplomatické styky s Cyprom, tvrdí, že určité oblasti v pobrežných vodách Cypru, vrátane časti tzv. výlučnej ekonomickej zóny (EEZ) Cypru, spadajú pod jurisdikciu Turecka alebo tureckých Cyperčanov. Tí majú svoj separátny štát na severe ostrova, ktorý však uznáva len Turecko.

Diplomati EÚ sa v stredu stretávajú v Bruseli, aby prediskutovali prípadné sankcie voči Turecku pre vrty predtým, ako sa v pondelok (15. 8.) zídu ministri zahraničných vecí EÚ.