Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Turecké figy zadržali v ČR pre rakovinotvornú látku, prekročila limit

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Laboratórna analýza preukázala u sušených fíg prekročenie maximálne povoleného obsahu aflatoxínu.

Praha 5. decembra (TASR) - Česká Štátna pôdohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) zadržala v spolupráci s colnými orgánmi zásielku 4,3 tony sušených fíg z Turecka, pretože produkt obsahoval nepovolené množstvo rakovinotvornej látky aflatoxín.

Českí inšpektori zadržali sušené figy z Turecka od iného výrobcu už pred dvoma rokmi.

Ako informoval v utorok internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu SZPI Radoslava Pospíchala, laboratórna analýza preukázala u sušených fíg prekročenie maximálne povoleného obsahu aflatoxínu.

Výrobcom inkriminovanej zásielky je turecká spoločnosť Kirlioglu Tarimsal Urunler Gida Ins. San. Tic A.S., jej dovozcom do ČR bola spoločnosť Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK TRADE. Produkt mal označenie figy sušené ovocie, predmetom kontroly bola šarža s označením L17007, LotNr:090048474/2-11-798.

Aflatoxíny patria do skupiny mykotoxínov, ktoré vznikajú ako produkt metabolizmu plesní a patria medzi rakovinotvorné látky.

SZPI varovala pred produktom aj prostredníctvom európskej databázy RASSF.

Už v novembri českí inšpektori z rovnakých príčin nevpustili do krajiny zásielku viac ako 26 ton lieskových orechov z Azerbajdžanu a sušených fíg z Turecka. Aj tú importovala identická pražská spoločnosť.