Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Turecko plánuje zvýšenie dovozu zemného plynu z Iránu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Turecko je členom NATO, ktorého najsilnejší člen, USA, sa rozhodol jednostranne odstúpiť od jadrovej dohody s Teheránom a uvaliť na Irán hospodárske sankcie.

Teherán 25. marca (TASR) - Turecko plánuje zvýšenie dovozu zemného plynu z Iránu. Uviedol to v pondelok šéf iránskej plynárenskej spoločnosti IGC.

Turecko je členom NATO, ktorého najsilnejší člen, USA, sa rozhodol jednostranne odstúpiť od jadrovej dohody s Teheránom a uvaliť na Irán hospodárske sankcie. Turecká ekonomika je však silne závislá od dovozu energií zo zahraničia. Práve Irán patrí ku kľúčovým dodávateľom ropy a plynu do Turecka. Takmer 40 % elektriny vyrábajú v krajine elektrárne, v ktorých je palivom zemný plyn.

"Turecko požiadalo o zvýšenie dodávok zemného plynu z Iránu," povedal pre iránske médiá šéf IGC Hassan Montazír Torbati. Zároveň dodal, že na základe predchádzajúcich kontraktov zvyšuje Irán momentálne vývoz plynu do viacerých krajín vrátane Turecka, Iraku, Arménska a Azerbajdžanu.

Americký prezident Donald Trump minulý rok rozhodol o odstúpení USA od jadrovej dohody šiestich svetových mocností s Iránom z roku 2015 a uvalení nových ekonomických sankcií na Teherán. Súčasťou sankcií je aj iránsky energetický sektor.