Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Turecký puč ohrozuje český biznis, zatkli partnerov skupiny Vítkovice

Na archívnej snímke ľudia mávajú tureckými zástavami na zhromaždení na podporu tureckej vlády na istanbulskom námestí Taksim večer 18. júla 2016. Foto: TASR/AP

Problémy s výstavbou tureckej uhoľnej elektrárne, ktoré priviedli skupinu Vítkovice podnikateľa Jana Světlíka do vážnej krízy, majú ďalšie pokračovanie.

Praha 27. júla (TASR) - Problémy s výstavbou tureckej uhoľnej elektrárne, ktoré priviedli skupinu Vítkovice podnikateľa Jana Světlíka do vážnej krízy, majú ďalšie pokračovanie. Po neúspešnom vojenskom puči zatkla turecká polícia v rámci čistiek aj najvyššie vedenie firmy, pre ktorú Světlík uhoľnú elektráreň stavia. V ohrození je tak 12 miliárd Kč (444,1 milióna eur), ktoré na ňu požičala Česká exportná banka. Informoval o tom server iHNED.cz.

Ak by projekt skrachoval, stratu by musela pokryť štátna exportná poisťovňa EGAP. "Je to všetko veľmi čerstvé, chceme a musíme s tureckou stranou rokovať," povedal námestník ministra zahraničných vecí Martin Tlapa. V utorok (26. 7.) popoludní sa preto prvýkrát zišiel s tureckým veľvyslancom a vec chce riešiť aj české veľvyslanectvo v Ankare s tamojšími ministerstvami energetiky a spravodlivosti.

Čistky v Turecku začali ihneď po potlačení pokusu o prevrat a v priebehu iba 10 dní zasiahli podľa odhadov až 60.000 ľudí. Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide po stúpencoch duchovného Fethullaha Gülena, ktorého zo zosnovania pokusu o prevrat viní. Práve z podpory tohto klerika boli obvinení aj vrcholoví manažéri spoločnosti Naksan Holding, pre ktorú Světlíkova firma pracuje.