Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Záujem zahraničných turistov o Slovensko vzrástol o takmer 20 %

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dobrou správou je podľa neho nielen to, že do SR chodí viac turistov, ale že na Slovensku míňajú aj viac peňazí.

Bratislava 18. júna (TASR) - Záujem zahraničných turistov o Slovensko rastie. SR v prvých troch mesiacoch tohto roka navštívilo 337.610 zahraničných turistov, čo je medziročne o 19,9 % viac. Rovnako dôležitý je i fakt, že rastie aj počet nocí, ktoré v slovenských hoteloch strávili Slováci. Medziročne ich počet narástol o 8,8 % na 519.239. Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Dobrou správou je podľa neho nielen to, že do SR chodí viac turistov, ale že na Slovensku míňajú aj viac peňazí. Podľa údajov Národnej banky Slovenska boli v prvých troch mesiacoch 2013 devízové príjmy z aktívneho zahraničného cestovného ruchu (CR) 383 miliónov eur, medziročne o 6,3 % viac. Pozitívne je aj celkové saldo SR, teda rozdiel medzi tým, čo Slováci minú v zahraničí a čo turisti nechajú na Slovensku. Saldo zahraničného CR je aktívne vo výške 21,4 milióna eur a oproti rovnakému obdobiu roku 2012 stúplo o 36,3 %. "Je predpoklad, že ďalší rozvoj turizmu zabezpečí aj nová Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú ministerstvo dopravy už finalizuje," poznamenal Kóňa.

"Štatistiky za 1. štvrťrok 2013 potvrdili pokračujúci pozitívny trend rastu návštevnosti Slovenska v roku 2012. Celkový počet návštevníkov z viacerých relevantných trhov dosiahol dokonca vyššie čísla návštevnosti ako v predkrízovom rekordnom roku 2008. Napriek tomu, že počet návštevníkov a počet prenocovaní v roku 2012 vzrástol, v dlhodobom horizonte sa skracuje priemerná dĺžka pobytu. Do veľkej miery je to ovplyvnené súčasnými trendmi na medzinárodnom trhu CR, keď cestovatelia uprednostňujú krátkodobé dovolenkové pobyty," spresnila Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR).