Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Lyžiarske strediská pri Košiciach investície do techniky neplánujú

Na snímke lyžiari počas novoročnej lyžovačky v lyžiarskom stredisku Jahodná pri Košiciach v piatok 1. januára 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Situáciu im skomplikujú i daždivé dni počas sezóny. Prevádzkovanie stredísk závisí v prvom rade od počasia.

Košice 12. novembra (TASR) – Investície do techniky pred nadchádzajúcou zimnou turistickou sezónou lyžiarske strediská Jahodná a Kavečany pri Košiciach neplánujú.

"Máme pripravené veci na zasnežovanie, čakáme na zimné teploty. Nejaké nové technológie, vzhľadom na to, že posledné dve zimy boli také, aké boli, neplánujeme. Nie je veľmi z čoho, rovno poviem," skonštatoval pre TASR vedúci lyžiarskych stredísk Jahodná a Kavečany Ján Petróci.

Situáciu im skomplikovali i daždivé dni počas sezóny. Prevádzkovanie stredísk závisí v prvom rade podľa jeho slov od počasia.

"Tieto strediská, ako aj naše, ktoré sú položené trocha nižšie ako Nízke Tatry, my sme zhruba vo výške 600–700 metrov nad morom, nemôžu očakávať zázraky, že spadne pol metra snehu ako niekedy v minulosti. Sme odkázaní na technický sneh, takže pokiaľ nebudú mínusové teploty, nevieme zasnežiť. Veľmi dobrá sezóna bola nejaké štyri roky dozadu," povedal Petróci.

S technickým zasnežovaním by chceli začať koncom novembra. V Jahodnej, ktorú počas sezóny denne navštívi približne 500–600 ľudí, majú k dispozícii šesť vlekov a detskú lyžiarsku školu. Chodia k nim turisti z okolia Košíc, Michaloviec, Trebišova a Prešova. "Cez víkendy sú to ľudia z Miškovca alebo blízkeho pohraničia a sem-tam prídu nejakí Poliaci," priblížil vedúci strediska.

Čo sa týka strediska v Kavečanoch, plánujú tam prevádzkovať detské vleky alebo lyžiarsku školu.

"Viac-menej sa zameriavame na lyžiarske zájazdy pre školy. Ekonomika jednoducho nepustí, aby boli blízko seba dve veľké strediská v takom rozsahu zasnežené. Návštevnosť bola taká, že jednoducho ekonomika nevychádza tohto roku, preto sú také návrhy, plány," zdôvodnil Petróci.