Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Na dani z ubytovania vybrali Liptáci vlani viac ako 1,13 milióna eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najvyššiu daň za rok 2016 vybrala už tradične Demänovská Dolina. Výber dane tu predstavoval viac ako 387.000 eur

Liptovský Mikuláš 3. marca (TASR) - Viac ako 1,13 milióna eur vybrali v minulom roku členovia Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov na dani z ubytovania. Medziročne ide o nárast 7,66 %. Pokoriť miliónovú hranicu sa Liptákom podarilo už druhý rok po sebe. Najvyššiu daň vybrali v Demänovskej Doline, po nej nasleduje mesto Liptovský Mikuláš.

"Liptov je vzorom v efektívnom výbere dane a odbúravaní čierneho ubytovania. Od vzniku oblastnej organizácie sa nám podarilo zefektívniť a zvýšiť výber dane z ubytovania o viac ako 200 %," skonštatoval predseda OOCR Región Liptov Ján Blcháč. Odbúravať takzvaných čiernych ubytovateľov, ktorí sa priživujú na cestovnom ruchu, je podľa jeho slov veľmi dôležité. Často totiž kazia renomé regiónu zlou kvalitou služieb a nereálnymi cenami.

Najvyššiu daň za rok 2016 vybrala už tradične Demänovská Dolina, ktorá vďaka horskému stredisku v Jasnej, zaznamenáva v letnej a najmä v zimnej sezóne vysokú návštevnosť a vyťaženosť ubytovacích kapacít. Výber dane tu predstavoval viac ako 387.000 eur. Druhý Liptovský Mikuláš s výberom dane cez 208.000 eur dosiahol 12,7-% nárast a Liptovský Ján vybral daň vo výške viac ako 182.000 eur, čo je medziročne o 15 % viac.

"Vďaka pozitívnym číslam sa opäť naši klienti môžu tešiť na atraktívne podujatia, bezplatnú prepravu Ski, Aqua a City busmi, novú infraštruktúru pre turistov aj cykloturistov a, samozrejme, budeme realizovať aj marketingovú kampaň Liptova na tradičných trhoch, ktorými sú Slovensko, Česko a Poľsko, ale tiež Pobaltie a rusky hovoriace trhy, Veľká Británia a škandinávske krajiny," povedala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Ako ďalej ozrejmila, vďaka nárastu vybranej dane môžu Liptáci získať aj vyššiu dotáciu od štátu na podporu aktivít v cestovnom ruchu. "Ak prejde podľa plánu schvaľovací proces s ministerstvom, očakávame dotáciu vo výške takmer 900.000 eur. Prostriedky sa efektívne vrátia do cestovného ruchu, aby systém fungoval a generovali sa ďalšie rasty," dodala.