Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Najlepší hotel v Európe v starostlivosti o zákazníka je zo Slovenska

Trenčiansky hotel Elizabeth, pomenovaný podľa obľúbenej rakúskej cisárovnej Sissi - Elizabeth Bavorskej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V kategórii najlepší historický hotel si prvenstvo odniesol írsky Castle Leslie Estate, ocenenie hotel s najkrajšou prírodou získal Grandhotel Giessbach vo Švajčiarsku.

Trenčín 28. októbra (TASR) – Desať historických hotelov z celej Európy získalo v pondelok (27. 10.) ocenenia Európskeho združenia národných asociácii hotelov v historických budovách (HHE) na jeho jesennom zasadnutí v Trenčíne. Jediným oceneným zo Slovenska bol trenčiansky Hotel Elizabeth, a to ako hotel s najlepšou starostlivosťou o zákazníkov v Európe.

V kategórii najlepší historický hotel si prvenstvo odniesol írsky Castle Leslie Estate, ocenenie hotel s najkrajšou prírodou získal Grandhotel Giessbach vo Švajčiarsku, najlepším wellness hotelom je taliansky Palazzo di Varignana. Najlepším hotelom s outdoorovými aktivitami sa stal Högbo Bruks Hotel vo Švédsku, najromantickejším hotelom je grécky Esperas Santorini, ocenenie historický hotel s najlepšou reštauráciou získal nórsky Lysebu. Za najlepšieho reprezentanta HHE vyhlásili Schloss Leopoldskron v Rakúsku, cenu pre hotel s najlepším dedičstvom zase získal Portmeirion vo Walese a najlepším historickým hotelom s príbehom je francúzsky Château de Rigny.

"Nie je to pocta len pre náš hotel, ale tiež pre celé Slovensko. Aj toto je totiž krok, ktorým búrame bariéry a predsudky o kvalite poskytovaných služieb na Slovensku," reagoval riaditeľ hotela Elizabeth a súčasne prezident Asociácie historických hotelov Slovenska Jan Svoboda.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže sa zúčastnili hostia z celej Európy. Tí sa zhodli na tom, že je potrebné starať sa o historické hotely tak, aby zostali odkazy minulosti zachované ako dar pre budúcu generáciu. "Počet tohtoročných kandidátov na ocenenie prekročil všetky naše očakávania a je to pre nás veľká pocta. Vo veľkom množstve historických hotelov nie je žiadny rovnaký, každý má svoju dušu, jedinečnosť a príbeh. Vážime si každý z nich," povedala prezidentka Historických hotelov Európy Barbara Avdis.

Secesný hotel Elizabeth v Trenčíne pochádza z roku 1902. V roku 2012 skončila jeho dva roky trvajúca rozsiahla rekonštrukcia, ktorá si vyžiadala približne 15 miliónov eur. Hotel sa vtedy aj premenoval z pôvodného názvu Tatra.

HHE združuje 15 národných asociácií, jej členovia sa vôbec po prvýkrát stretli na Slovensku. Cieľom stretnutia je výmena skúseností a oboznámenie sa s najnovšími trendmi a novinkami v poskytovaní hotelových služieb či zachovávaní historického a kultúrneho dedičstva.