Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Španielsko privítalo v auguste 10,1 milióna zahraničných turistov

Španielska vlajka veje na námestí Colon v Madride Foto: TASR/AP/Paul White

Španielsko privítalo v auguste 10,1 milióna zahraničných turistov, čo predstavuje medziročný nárast o 5,8 percent.

Madrid 30. septembra (TASR) – Španielsko privítalo v auguste 10,1 milióna zahraničných turistov, čo predstavuje medziročný nárast o 5,8 %. To je nový rekord, ktorý signalizuje, že pre španielsky turistický priemysel bude tento rok jeden z najlepších a významnou mierou podporí rast ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje štatistického úradu INE.

Prílev turistov bol motorom rastu sezónnych pracovných miest, čo sa pozitívne odrazilo na výkone ekonomiky v ťažkom období politickej neistoty. Španielskym stranám sa totiž nedarí zostaviť vládu už deväť mesiacov. Z oboch predošlých volieb, ktoré sa uskutočnili v decembri 2015 a júni 2016, nevzišiel jasný víťaz a rokovania o vytvorení vládnej koalície boli doteraz bezúspešné. Španielsko má tak dočasnú vládu, a to brzdí fiškálnu konsolidáciu aj ekonomické reformy.

Podľa štatistík za osem mesiacov do konca augusta navštívilo Španielsko až 52,5 milióna turistov, o vyše 10 % viac ako vlani. Krajina je tak na najlepšej ceste prekonať vlaňajší rekord, keď za celý rok privítala 68,1 milióna návštevníkov.

Dôvodom rekordnej návštevnosti sú obavy turistov o bezpečnosť v iných, donedávna populárnych dovolenkových destináciách v Stredomorí.

Medzi španielske regióny, ktoré tento rok prilákali najviac zahraničných návštevníkov, patria pobrežie Katalánska a Baleárske ostrovy.

Najväčšou skupinou zahraničných turistov v Španielsku sú tento rok Briti, ich počet v auguste vzrástol medziročne o 3,9 %. Tempo ich rastu sa pritom spomalilo oproti predchádzajúcim mesiacom. Na príčine je júnové referendum o brexite, ktoré spôsobilo oslabenie libry, a to predražuje Britom dovolenku v Európe.

Turistický priemysel v Španielsku sa podieľa 11 % na výkone jeho ekonomiky. Centrálna banka v Madride vo štvrtok (29.9.) zvýšila odhad rastu domácej ekonomiky v tomto roku na 3,2 % z 2,7 %, ktoré očakávala ešte v júni.