Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zamagurie počas letných mesiacov zaujalo najmä slovenských turistov

Na snímke pohľad na národnú kultúrnu pamiatku Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore 14. júna 2014. Preslávil ho najmä mních Cyprián, ktorý tu pestoval liečivé byliny a zostavil rozsiahly herbár. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zahraniční dovolenkári však strávili v miestnych hoteloch viac nocí ako domáci návštevníci. Na turistických chodníkoch bolo okrem slovenčiny a poľštiny počuť aj češtinu či exotickú japončinu.

Červený Kláštor 7. októbra (TASR) – Zamagurie a Pieninský národný park pri obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok v priebehu letnej sezóny vyhľadávali najmä slovenskí turisti. Zahraniční dovolenkári však strávili v miestnych hoteloch viac nocí ako domáci návštevníci. Na turistických chodníkoch bolo okrem slovenčiny a poľštiny počuť aj češtinu či exotickú japončinu. Miestna príroda zaujala aj cestovateľov zo severských krajín. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Najviac prenocovaní zaznamenali v Kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka. Až 91,5 % z ubytovaných hostí tvorili Slováci. Zvyšok Česi, Poliaci, Rakúšania, ale aj Američania či Japonci. "Región severného Spiša sa vyznačuje jedinečnou prírodou a architektúrou. Teší nás, že jeho zákutia, kultúra i tradície sú z roka na rok vyhľadávanejšie aj medzi exotickejšou klientelou. Je to dôkaz toho, že služby v regióne napredujú a s nimi aj atraktivita národného parku a celej oblasti. Každoročne si dávame záležať na tom, aby si na svoje prišli jednotlivci, ale aj celé rodiny," zhodnotila sezónu Šalatová.

Rastúci záujem o región potvrdili i hotelieri. Ich štatistiky podľa Šalatovej dokazujú, že domáca klientela tvorila značnú časť ubytovaných hostí. Tí zahraniční v hoteloch na severnom Spiši a v Pieninách prenocovali dlhšie. Priemerná dĺžka pobytu hostí zo zahraničia bola 9,7 nocí, domácich 3,5 nocí. Medzi dovolenkármi v Zamagurí nechýbali ani turisti zo severských krajín ako je Nórsko, Fínsko, prišli aj z Estónska či z Thajska. "Počas tohtoročného leta sme zorganizovali niekoľko atraktívnych podujatí, ktoré boli úzko späté s našimi tradíciami a kultúrou. Napríklad stretnutie Goralov, zraz cykloturistov či Ľubovniansky jarmok. Pozitívne ohlasy vyvolal aj návrat k výrobe čokolády a následné otvorenie čokolatérie v Hniezdnom," poznamenala Šalatová.

Vydarenú sezónu potvrdilo aj Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni. Medzi návštevníkmi dominujú zatiaľ najmä Slováci. V auguste ich prišlo takmer 30.000. "Od januára až do augusta do priestorov hradu a skanzenu prišlo viac ako 140.000 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 14 %," uzavrela Šalatová.