Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Turkish Airlines zavedie pravidelnú linku Istanbul - Košice

Letisko Košice. Foto: TASR/František Iván

Z Košíc sa aktuálne pravidelne lieta do Viedne, Prahy, Bratislavy, Kyjeva či Londýna.


Košice 1. marca (TASR) – Priame letecké spojenie Košíc sa opäť rozšíri, tentoraz o Istanbul. Pravidelnú leteckú linku medzi Košicami a tureckou metropolou sa rozhodla zaviesť spoločnosť Turkish Airlines. Potvrdilo to dnes košické letisko.

Bližšie informácie o letoch Turkish Airlines budú zverejnené čoskoro na tlačovej konferencii v Košiciach. Letecké spojenie má fungovať v závislosti od dostupnosti voľnej lietadlovej kapacity.

"Sme mimoriadne potešení správou o rozhodnutí spoločnosti Turkish Airlines, že začne prevádzkovať pravidelnú linku do Košíc. Turkish Airlines lieta do väčšieho množstva krajín ako ktorákoľvek iná letecká spoločnosť a táto super-široká sieť 284 destinácií bude čoskoro dostupná aj pre cestujúcich z Košíc a priľahlého regiónu východného Slovenska, zakarpatskej Ukrajiny, severovýchodného Maďarska a juhovýchodného Poľska," uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.

Košický primátor Richard Raši konštatoval, že na Slovensko ešte nikdy neprišiel letecký dopravca s takou širokou ponukou destinácií ako Turkish Airlines. "Tento fakt rapídne zvýši leteckú dostupnosť celého východného Slovenska a priľahlých regiónov v rámci celého sveta využitím letiska Košice ako ozajstnej vstupnej brány," uviedol. Podľa vedenia mesta to potvrdzuje, že Košice sú najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom na Slovensku.

Spoločnosť Turkish Airlines lieta do väčšieho počtu krajín ako ktorýkoľvek iný dopravca na svete. Založená bola v roku 1933, v súčasnosti je súčasťou leteckej aliancie Star Alliance. Má flotilu 304 lietadiel, lieta do 284 destinácií, z toho 49 vnútroštátnych a 235 v rámci celého sveta. Podľa prieskumu Skytrax 2015 sa stala najlepšou leteckou spoločnosťou v Európe piaty raz po sebe.

Ako svoje prestupné letisko využívajú tieto aerolínie letisko Istanbul Atatürk, ktoré bolo v roku 2015 tretím najvyťaženejším európskym vzdušným prístavom s vyše 61 miliónmi cestujúcich. V súčasnosti je vo výstavbe nové istanbulské letisko, ktoré má byť otvorené v roku 2018. S plánovanou kapacitou 200 miliónov cestujúcich ročne sa má stať celosvetovým tzv. hubom číslo jeden.

Z Košíc sa aktuálne pravidelne lieta do Viedne, Prahy, Bratislavy, Kyjeva či Londýna. Od 29. marca pribudne aj spojenie s Varšavou.