Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

D. TUSK: Európski lídri chcú Grécku pomôcť, no nemôžu proti jeho vôli

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady dodal, že Európska únia teraz počká na to, ako rozhodnú grécki voliči v referende.

Brusel 1. júla (TASR) - Európski lídri sú ochotní Grécku pomôcť, no nemajú možnosť, keďže Atény pomoc odmietajú. Povedal to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk, pričom dodal, že Európska únia (EÚ) teraz počká na to, ako rozhodnú grécki voliči v referende. To sa uskutoční 5. júla. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Európa chce Grécku pomôcť. No nemôže pomôcť nikomu proti jeho vôli. Počkajme na výsledok gréckeho referenda," uviedol Tusk na Twitteri.

Tusk využil svoje právomoci a po neúspešných rokovaniach veriteľov a Grécka zvolal pred vyše týždňom mimoriadnu schôdzku lídrov členských krajín eurozóny v úsilí odvrátiť hroziaci bankrot Grécka. Predstavitelia viacerých krajín sú však frustrovaní z neochoty gréckej vlády, ktorá odmietla predložené návrhy veriteľov na predĺženie pôvodného záchranného balíka a dnes žiada nový záchranný úver. Najnovšie premiér Alexis Tsipras v televíznom prejave opätovne vyzval Grékov, aby v referende hlasovali proti podmienkam pomoci medzinárodných veriteľov.