Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Tusk sa v liste Junckerovi postavil proti plynovodu Nord Stream 2

Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Plynovod cez Baltické more by mal vzniknúť navyše k už existujúcej vetve plynovodu Nord Stream 1 a od roku 2019 umožniť zvýšenie dodávok ruského plynu do západnej Európy.

Brusel 6. júna (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk podporuje prísne posúdenie sporného projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) z Ruska do Nemecka. V liste adresovanom šéfovi Európskej komisie (EK) Jean-Claudeovi Junckerovi požaduje "komplexné európske riešenie" a dodržanie všetkých pravidiel Európskej únie (EÚ), potvrdili dnes európski diplomati.

Plynovod cez Baltické more by mal vzniknúť navyše k už existujúcej vetve plynovodu Severný prúd 1 (Nord Stream 1) a od roku 2019 umožniť zvýšenie dodávok ruského plynu do západnej Európy. Proti plynovodu sa postavili predovšetkým východoeurópske krajiny. Jedným z ich argumentov je, že to ešte zvýši závislosť Európy od Ruska. Severný prúd 2 navyše obíde Ukrajinu, ktorá je dôležitou transportnou krajinou pre ruský plyn.

Tusk sa podľa informácií portálu Politico v liste Junckerovi otvorene postavil proti projektu. Severný prúd 2 nie je podľa Tuska v súlade s európskymi záujmami a ponecháva Ukrajinu na milosť Rusku. Detaily z listu však nie sú známe.

Hovorca EK zdôraznil, že Juncker už minulý rok potvrdil, že Severný prúd 2 musí splniť všetky pravidlá EÚ. Aktuálne sa pracuje na právnom rámci, ktorý dostanú členské štáty EÚ na schválenie. Hovorca však neuviedol žiaden časový harmonogram.