Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tusk v EP: Pobrexitová obchodná dohoda ochráni záujmy Európanov

Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady sa dostavil na plenárne zasadnutie EP, aby zreferoval výsledky summitu EÚ z 29. apríla, na ktorom 27 lídrov Únie odobrilo usmernenia pre rokovania o brexite.

Brusel/Štrasburg 17. mája (TASR) - Akákoľvek dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Britániou po jej vystúpení z EÚ bude musieť obsahovať opatrenia proti dumpingu, hlavne v oblasti finančných služieb. Zdôraznil predseda Európskej rady Donald Tusk v rámci dnešného vystúpenia pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Tusk europoslancom pripomenul, že britská strana si musí byť vedomá toho, že akákoľvek dohoda o voľnom obchode bude musieť zabezpečiť rovnako spravodlivé konkurenčné podmienky pre všetkých. Spresnil, že takáto dohoda bude musieť zahŕňať aj záruky proti nekalým konkurenčným výhodám, a to najmä v podobe daňových opatrení a praktík v sociálnej, environmentálnej a regulačnej oblasti.

"Dohoda o voľnom obchode, ktorú bude možné podpísať až po brexite, nemôže poskytovať také isté výhody ako členstvo v EÚ," upozornil Tusk na pôde europarlamentu.

Predseda Európskej rady sa dostavil na plenárne zasadnutie EP, aby zreferoval výsledky summitu EÚ z 29. apríla, na ktorom 27 lídrov Únie odobrilo usmernenia pre rokovania o brexite. Tusk v tejto súvislosti zopakoval, že vyjednávači EÚ budú ochotní diskutovať o budúcich obchodných vzťahoch s Londýnom až potom, keď zhodnotia, že boli naplnené všetky podmienky pre riadený odchod Spojeného kráľovstva z Únie.

V praxi to znamená, že EÚ a Briti sa dovtedy musia dohodnúť na troch hlavných okruhoch vyjednávaní - zachovanie súčasného stavu práv občanov EÚ v Británii a britských občanov v Únii, rešpektovanie finančných záväzkov Londýna voči rozpočtu a fondom EÚ a zachovanie normálneho hraničného režimu medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

V súvislosti s "faktúrou", ktorú Británia musí zaplatiť EÚ za brexit, ešte nebola stanovená žiadna suma, hoci európske médiá uvádzajú sumy od 60 do 100 miliárd eur.

"Nie je možné určiť túto sumu, kým sa obe strany nedohodnú na metodikách výpočtu, a kým sa nestanoví presný dátum odchodu Británie z Únie," povedal v rámci svojho vystúpenia pred europoslancami hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

"Nie som to ja, ktorý určí túto sumu," vysvetlil Barnier európskym zákonodarcom. Spresnil, že nie je v jeho záujme, aby rokovania o brexite zlyhali a vyjadril nádej, že sa podarí dosiahnuť túto dohodu v rámci otvorenej spolupráce s britskou stranou.