Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári z Tvrdošoviec získali skúsenosti s pestovaním rakytníka

Ilustračné foto Foto: TASR

Čistú rakytníkovú šťavu plánuje družstvo dodávať do bioobchodov, miešané šťavy s rôznymi druhmi ovocia by sa mali objaviť aj na pultoch konvenčných predajní.

Tvrdošovce 9. októbra (TASR) – Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce začalo ako jediné na Slovensku pestovať rakytník rašetliakový.

Pestuje ho na ploche 12 hektárov, výsadbu založilo v roku 2010. V týchto dňoch pozberali pracovníci družstva prvú úrodu.

„Rakytník by mal zarodiť zhruba štyri až šesť rokov po výsadbe, preto nás prekvapilo, že nám zarodil už po troch rokoch. Museli sme sa teda poponáhľať aj s technologickou linkou na jeho spracovanie,“ uviedol Tibor Bogdány z PD Tvrdošovce. Z rakytníka plánuje vyrábať bioprodukt, prírodnú rakytníkovú šťavu, ktorá by mala byť postupne aj súčasťou rôznych ovocných muštov.

Pestovanie rakytníka na Slovensku, ale ani v okolitých krajinách, nemá tradíciu. „Zatiaľ sme len v začiatkoch, chýbajú nám skúsenosti. Pozberali sme prvú úrodu, zatiaľ ju nemáme spracovanú. Postupne získavame prvé skúsenosti,“ konštatoval Bogdány.

Prvé ručné zbery sa ukázali ako neefektívne

„Jeden oberač vyzberal denne 12, maximálne 15 kilogramov. Vetvičky sú ostnaté, plody sa ťažko trhajú. Prešli sme na zber celých vetvičiek, z ktorých neskôr odstraňujeme plody."

Rakytník rašetliakový
Rakytník rašetliakový je ker alebo menší strom, tŕnitý, vysoký do šesť metrov. Pochádza z Ázie, vyskytuje sa najmä v Číne, Mongolsku, Nepále, Indii a na Sibíri. Postupne sa rozširuje po celej Európe. Vajcovité bobule žltej, oranžovej až červenej farby majú veľmi rozmanitú chuť od sladkokyslej cez kyslú až nahorkastú.

Rakytník je využiteľný bezo zvyšku, využiteľné sú plody, semená, kvety, listy, vetvičky, kôra aj koreň. Vyrábajú sa z nich čaje, kompóty, džemy, sirupy, šťavy i rakytníkový olej. Najviac vitamínov a biologických zložiek obsahuje na začiatku dozrievania koncom leta.
Rakytník zarodí každý druhý rok, preto družstvo plánuje zberať každý rok polovicu z vysadenej plochy. Predpokladaná ročná úroda zo šiestich hektárov predstavuje 30 ton.

Čistú rakytníkovú šťavu plánuje družstvo dodávať do bioobchodov, miešané šťavy s rôznymi druhmi ovocia by sa mali objaviť aj na pultoch konvenčných predajní.

„Trh je presýtený klasickými ovocnými muštami. Rakytníkové šťavy na pultoch slovenských predajní sú zatiaľ výlučne zo zahraničia. Výsadby sú v Rakúsku, Nemecku i Českej republike, no sú to len malé plochy, žiadne intenzívne hospodárstvo.“