Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

U. S. Steel ostáva v Košiciach minimálne päť rokov, oznámil premiér

Dohodu o zotrvaní americkej oceliarskej spoločnosti v Košiciach podpísali v priestoroch U. S. Steel predseda vlády Róbert Fico (vľavo) a prezident spoločnosti David Rintoul (vpravo). Foto: TASR/František Iván
Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Záväzné memorandum už obsahuje aj konkrétne podmienky o zotrvaní americkej spoločnosti v Košiciach.

Košice 26. marca (TASR) – Spoločnosť U. S. Steel bude na východnom Slovensku pôsobiť ďalej ešte minimálne najbližších päť rokov. Povedal to dnes premiér Robert Fico po podpísaní spoločného memoranda o zotrvaní amerického investora v Košiciach.

Dodal, že obe strany sa tiež dohodli na istých úľavách pre U. S. Steel v oblasti energetických nákladov a tiež nákladov na environmentálnu oblasť. „Vláda si plne uvedomuje význam spoločnosti nielen pre región, ale pre celé hospodárstvo,“ povedal Fico po podpísaní memoranda v priestore pozinkovacej linky na improvizovanom brífingu. Zdôraznil, že teraz sa v plnej miere ukázalo nebezpečenstvo, že by mohlo dôjsť k zníženiu zamestnanosti v tomto regióne. „Bolo preto povinnosťou vlády pristúpiť na rokovanie so zahraničným investorom,“ dodal.

Pripomenul, že dôvody na vyjednávanie mala aj spoločnosť U. S. Steel, a to najmä pre vysoké vstupné náklady a sprísnené podmienky v oblasti energetiky a životného prostredia. Preto úľavy predovšetkým v týchto dvoch oblastiach mohli motivovať oceliarsku spoločnosť na ďalšie pôsobenie na Slovensku. „Po období piatich rokov opätovne pristúpime k prehodnoteniu podmienok,“ doplnil predseda vlády a podčiarkol, že vláda neposkytuje v tomto prípade žiadny priamy investičný stimul ani žiadne ďalšie daňové prázdniny. „U. S. Steel sa na druhej strane zaviazal, že udrží zamestnanosť a nedôjde k hromadným prepúšťaniam,“ dodal Fico.

Premiér SR Robert Fico (na snímke vľavo) spoločne s prezidentom U. S. Steel Košice Davidom Rintoulom (vpravo) v utorok 26. marca 2013 v sídle spoločnosti U. S. Steel v Košiciach podpísali záväzné memorandum o ďalšom pôsobení oceliarskeho gigantu v Košiciach.
Foto: TASR/František Iván
Podľa prezidenta U. S. Steel Košice Davida J. Rintoula je podpísanie memoranda dobrou správou pre Slovensko, ale najmä pre zamestnancov spoločnosti. Uviedol tiež, že po investícii v objeme 80 - 100 miliónov eur do rekonštrukcie kotlov sa bude americká spoločnosť uchádzať o úľavu na takzvané zelené podnikanie. Fico potvrdil, že súčasťou dohody medzi vládou a americkým investorom je prísľub, že k 1. januáru 2014 dôjde k zmene zákona o podpore obnoviteľných energií. „Ak sa zákon prijme a dôjde k rekonštrukcii kotlov, je tu garantovaná podpora v objeme 14 miliónov na obdobie minimálne 15 rokov,“ zdôraznil Fico.

Konkrétne podmienky memoranda o zotrvaní americkej spoločnosti v Košiciach sa definitívne dohodli na pondelkovom (25. 3.) rokovaní premiéra v centrále U. S. Steel v Pittsburghu. Správy o plánovanom odchode amerických oceliarní z východu Slovenska sa v médiách objavili začiatkom tohto roka. Dôvodom mali byť predovšetkým náklady spoločnosti v súvislosti s energiami a legislatívou EÚ v oblasti životného prostredia, ktoré si vyžadujú vysoké dodatočné investície.

T. SEDGWICK: Pre rozhodnutie U. S. Steel bola dôležitá ekonomická ponuka vlády


Zotrvanie spoločnosti U. S. Steel na Slovensku je dobrý signál aj pre ďalšie americké firmy, ktoré by chceli pôsobiť v krajine. Povedal to pre TASR americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick v reakcii na podpis spoločného memoranda o zotrvaní spoločnosti U. S. Steel v Košiciach. Dohodu považuje za výhodnú pre obe strany. Podľa Sedgwicka pre americkú oceliarsku spoločnosť bolo rozhodujúce, že je ekonomicky výhodné zostať na Slovensku. "Pre rozhodnutie U. S. Steel bola dôležitá ekonomická ponuka slovenskej vlády," dodal americký veľvyslanec.

Pôsobenie amerického oceliarskeho gigantu na Slovensku považuje Sedgwick aj za historický symbol. "Pred viac ako sto rokmi mnoho Slovákov emigrovalo do Pittsburghu, aby pracovali v tamojších oceliarňach a v súčasnosti pôsobí a investuje spoločnosť z tohto mesta práve na Slovensku," konštatoval Sedgwick.


Inštitút pre dopravu a hospodárstvo víta zotrvanie U.S.Steel na Slovensku


Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) víta zotrvanie spoločnosti U. S. Steel Košice na Slovensku.

IDH upozorňovala na dosahy hrozby odchodu U. S. Steel hneď, ako sa táto informácia objavila s tým, že navrhoval konkrétne riešenia.

Podľa riaditeľa IDH Ondrej Mateja odchodom U. S. Steel by mal okrem zamestnanosti v samotných Košiciach a prakticky v celom regióne, obrovský negatívny dosah aj na železničnú prepravu Cargo. To by prišlo minimálne o polovicu zákaziek.

IDH preto aj naďalej očakáva, že vláda začne čím skôr riešiť aj železničnú nákladnú prepravu Cargo. "Už dnes má Cargo o 300 miliónov eur nižšiu predpokladanú hodnotu, aká bola v roku 2006," dodáva Matej.


D. LIPŠIC: Fico vyhnal U. S. Steel zo SR vlastným zákonom, teraz hrá divadlo


Rokovanie Roberta Fica s predstaviteľmi spoločnosti U. S. Steel v Pittsburghu bolo len nevydarené divadlo, ktorým chce strana Smer-SD prekryť svoje zlyhanie spred štyroch rokov. Myslia si to predseda strany Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic a člen ekonomického tímu strany Marcel Klimek.

"Práve premiér Fico a jeho bývalá vláda a jeho chránenec v regulačnom úrade pán Holjenčík dohnali U. S. Steel k úvahám o odchode zo Slovenska," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Lipšic.

Dôvodom má byť zákon o obnoviteľných zdrojoch energie a jeho vykonávacia vyhláška. Zákon uvalil na spoločnosti, ktoré vyrábajú energiu pre vlastnú spotrebu, povinnosť platiť systémové poplatky spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), a. s. Oceliareň pritom distribučné služby SEPS, a. s., nevyužíva. "Ekonomicky je to nezmysel, ako keby daňováci začali ľuďom vyrubovať DPH za paradajky dopestované pre vlastnú spotrebu vo vlastnej záhrade," upozornil Lipšic, podľa ktorého tak ide o ekonomické výpaľníctvo zo strany premiéra a predsedu Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka.

Podľa neho sú dnes poplatky, ktoré uzákonila prvá Ficova vláda, v takej výške, že firmám, ako je U. S. Steel, sa už na Slovensku neoplatí podnikať. Premiér v týchto dňoch preto musí "hasiť požiar, ktorý sám založil". Ako Lipšic dodal, v prípade americkej oceliarne teraz možno dôjde zo strany vlády k ústupku, aby sa dosiahlo jej zotrvanie na Slovensku, v prípade ostatných firiem však nespravodlivé poplatky platia aj naďalej.

Ako dnes na tlačovej konferencii upozornil Marcel Klimek, takisto bežní občania SR platia v rámci faktúr za elektrickú energiu rôzne poplatky, ktoré určuje a vyrubuje štát. Klimek ich nazval ako takzvanú zástrčkovú daň, ktorá však nie je príjmom pre štátny rozpočet, ale pre vybrané subjekty, ktoré dostali licenciu za čias prvej Ficovej vlády na 15 rokov. "Zodpovednosť z nášho pohľadu za to nesie pán Robert Fico a jeho pravá ruka v Úrade pre reguláciu sieťových odvetví pán Jozef Holjenčík," konštatoval Klimek.

Takisto kritizoval výšku takzvaného poplatku za distribúciu. Ten je na Slovensku najvyšší v rámci celej Európskej únie (EÚ). Podľa Eurostatu je priemerný poplatok pre priemerného slovenského odberateľa 68 eur za MWh, priemer únie je pritom len 42 eur za MWh. "V priemere je predraženie Slovenska oproti Európskej únii približne dvojtretinové, 64 %," podotkol Klimek.

Ako dodal, približne pred šiestimi rokmi predstavovala cena za dodanú elektrinu asi tri štvrtiny zo sumy na faktúre a zvyšok boli pripojovacie poplatky. Dnes je však pomer obrátený, pričom menej než polovicu tvorí cena odobratej elektriny a zhruba 60 % predstavujú všetky poplatky. Ide o tarifu za distribúciu, platbu za straty elektrickej energie pri distribúcii elektriny a platbu za prevádzkovanie systému. Práve prostredníctvom platby za prevádzkovanie systému sa podľa Klimeka všetci odberatelia energie skladajú na podporu na energiu z obnoviteľných zdrojov.

Podľa premiéra Roberta Fica však spoločnosť U. S. Steel nezvažovala, že ukončí podnikanie na Slovensku pre zákon o obnoviteľných zdrojoch energie. Dôvodom mali byť výhrady ku niektorým bodom európskej environmentálnej legislatívy a ich aplikácia na Slovensku. Takisto však dosahy hospodárskej recesie na automobilový či strojársky trh, ako aj klesajúce ceny ocele a nárast cien potrebných surovín. "Zvykli sme si, že slovenská opozícia nevie vláde konkurovať programom, a preto sa teší z akejkoľvek zlej správy pre krajinu," uviedol premiér vo svojom dnešnom vyhlásení.



SDKÚ-DS: Je potrebné si pripomenúť, prečo nastala hrozba odchodu U. S. Steel


SDKÚ-DS
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Zotrvanie spoločnosti U. S. Steel v Košiciach je dobrou správou, je však potrebné pripomenúť, že hrozba odchodu spoločnosti nastala v dôsledku ekonomickej politiky vládnucej strany Smer-SD. V reakcii na dnešné podpísanie memoranda o zotrvaní U. S. Steel v Košiciach to uviedli podpredsedovia SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Viliam Novotný.

"Práve táto ekonomická politika dramatickým spôsobom zhoršuje podnikateľské prostredie a vyháňa prácu zo Slovenska," uviedli predstavitelia SDKÚ-DS. Podľa nich je preto dôležité sústrediť sa na celkové zlepšovanie prostredia a rozvoj živnostenského a malého podnikania tak, aby Slovensko bolo čoraz menej závislé od malého počtu veľkých firiem.