Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

U. S. Steel súhlasil so zastavením arbitrážneho konania proti SR

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Toto rozhodnutie je podľa Arpáda Kötelesa založené na významnom pokroku, ktorý sa dosiahol v ostatnom roku tak na úrovni EÚ, ako aj v SR.

Bratislava/Košice 23. júna (TASR) - Spoločnosť U. S. Steel Global Holdings I B.V., spoločnosť s ručením obmedzeným, existujúca podľa zákonov Holandského kráľovstva a bezprostredná materská spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o., ktorá vlastní hutnícky závod v Košiciach, súhlasili so zastavením arbitrážneho konania proti Slovenskej republike. Informoval o tom dnes Arpád Köteles z útvaru riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, s.r.o.

Toto rozhodnutie je podľa neho založené na významnom pokroku, ktorý sa dosiahol v ostatnom roku tak na úrovni EÚ, ako aj v SR, vo vnímaní strategickej dôležitosti hutníckeho priemyslu pre európsku a slovenskú ekonomiku, ako aj vplyvu vysokých cien energií na konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu.

Významne k tomu podľa Kötelesa prispelo aj prijatie Akčného plánu pre konkurencieschopný a udržateľný oceliarsky priemysel v Európe, známeho ako Európsky akčný plán pre oceľ, ktorý predstavila Európska komisia v júni 2013 a následne ho svojou rezolúciou zo 4. februára 2014 veľkou väčšinou v pléne podporil aj Európsky parlament.

Slovenská republika sa nedávno stala prvým členským štátom EÚ, ktorý schválil konkrétne kroky vychádzajúce z tohto plánu aj na národnej úrovni. Európsky akčný plán pre oceľ jednoznačne poukazuje na potrebu prehodnotiť a urýchlene riešiť problém vysokých nákladov za energie v EÚ a zabezpečiť tak schopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu súťažiť za rovnakých podmienok s inými regiónmi sveta vyrábajúcimi oceľ. Navyše sa snaží riešiť aj značné rozdiely v konkurencieschopnosti priemyslu, ktoré existujú medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ.

"Tento vývoj nás povzbudil a budeme preto spolu so slovenskými a európskymi autoritami pokračovať v snahe efektívne implementovať opatrenia vychádzajúce z Európskeho akčného plánu pre oceľ, s cieľom zabezpečiť udržateľnú budúcnosť oceliarskeho priemyslu na Slovensku a v EÚ," dodal

Slovenská republika víta ukončenie arbitráže zo strany U.S. Steel

Slovenská republika zastupovaná Ministerstvom financií (MF) SR uvítala rozhodnutie spoločnosti U.S. Steel ukončiť arbitráž proti SR. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu financií.

Tribunál 16. júna tohto roka vzal na vedomie späťvzatie žaloby zo strany oceliarskej spoločnosti bez toho, aby bolo dotknuté právo znova podať žalobu, a vyhlásil arbitráž za ukončenú. Na základe obojstrannej dohody obidvoch strán, každá z nich bude znášať svoje vlastné náklady a výdavky spojené s účasťou v arbitráži.

Spoločnosť U.S. Steel vyhlásila, že súhlasí so zastavením arbitrážneho konania proti SR. "Toto rozhodnutie je založené na významnom pokroku, ktorý sa dosiahol v ostatnom roku tak na úrovni Európskej únie, ako aj v Slovenskej republike vo vnímaní strategickej dôležitosti hutníckeho priemyslu pre európsku a slovenskú ekonomiku, ako aj vplyvu vysokých cien energií na konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu," uviedli predstavitelia spoločnosti vo svojom vyhlásení.

Ako priblížili, rozhodli sa tak urobiť aj kvôli prijatiu Akčného plánu pre konkurencieschopný a udržateľný oceliarsky priemysel v Európe, známeho ako Európsky akčný plán pre oceľ, ktorý predstavila Európska komisia v júni 2013 a následne ho svojou rezolúciou zo 4. februára tohto roka veľkou väčšinou v pléne podporil aj Európsky parlament.

Slovensko sa nedávno stalo prvým členským štátom EÚ, ktorý schválil konkrétne kroky vychádzajúce z tohto plánu aj na národnej úrovni. "Slovenská republika dlhodobo vytvára podmienky pre podporu oceliarskeho priemyslu, čo dokazuje vládou prijatý Akčný plán pre konkurencieschopný a udržateľný oceliarsky priemysel na Slovensku," uviedol v správe pre médiá tlačový odbor MF SR.

Podľa spoločnosti U.S. Steel tento akčný plán jednoznačne poukazuje na potrebu prehodnotiť a urýchlene riešiť problém vysokých nákladov za energie v EÚ a zabezpečiť tak schopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu súťažiť za rovnakých podmienok s inými regiónmi sveta vyrábajúcimi oceľ. "Navyše sa snaží riešiť aj značné rozdiely v konkurencieschopnosti priemyslu, ktoré existujú medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ," skonštatovala spoločnosť.

V arbitráži si holandská spoločnosť U.S. Steel Global Holdings I B.V., jediný spoločník slovenskej oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, uplatňovala nárok na náhradu škody spôsobenej údajným porušením Dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícii uzavretej v minulosti medzi Českou a Slovenskou federatívnou republikou a Holandským kráľovstvom z dôvodu zavedenia povinnosti platiť tarify za vlastnú vyrobenú a spotrebovanú elektrinu.