Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Účet za vývoj superjumba A380 možno uhradia nemeckí daňoví poplatníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Berlín požičal v roku 2002 spoločnosti Airbus 942 miliónov eur v súvislosti s vývojom modelu A380.

Berlín 4. marca (TASR) - Nemeckým daňovým poplatníkom hrozí, že budú musieť zo svojich vreciek zaplatiť účet vo výške viac ako 600 miliónov eur za vývoj superjumba A380 spoločnosti Airbus. Informovala o tom v pondelok nemecká mediálna skupina Funke Mediengruppe s odvolaním sa na údaje z ministerstva hospodárstva.

Berlín požičal v roku 2002 spoločnosti Airbus 942 miliónov eur v súvislosti s vývojom modelu A380. Z tejto sumy bola zatiaľ splatená len tretina, tvrdí mediálna Funke Mediengruppe, podľa ktorej to ministerstvo uviedlo v parlamente v odpovedi na otázku opozičnej liberálnej strany (FDP).

Airbus minulý mesiac oznámil, že končí s výrobou najväčšieho lietadla A380 pre klesajúci dopyt a vysoké náklady. Do roku 2021 vyrobí a dodá klientom už len 17 strojov.

Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako spoločnosť Emirates, najväčší odberateľ A380, znížila objednávky na superjumbo.

Splátky z úveru pritom Airbus uhrádza postupne, po dodaní lietadiel. To znamená, že po predčasnom ukončení výroby zostane časť úveru nezaplatená, uviedla mediálna skupina.

Funke Mediengruppe tiež citovala zástupcu ministra hospodárstva Ulricha Nussbauma, podľa ktorého sa otázka úveru ešte len analyzuje a riešenie bude potom prerokované so spoločnosťou.