Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Učitelia z Košíc a Prešova absolvovali kurz mäkkých zručností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Cieľom bolo poskytnúť pedagógom sadu efektívnych mäkkých zručností, ako aj priniesť inovatívny prístup do vzdelávacieho procesu na vysokých školách.

Košice 10. júla (TASR) - Takmer 30 pedagógov zo štyroch univerzít z Košíc a Prešova absolvovalo kurz zameraný na mäkké zručnosti. Pripravili ho firmy združené vo Fóre centier podnikových služieb pod hlavičkou Americkej obchodnej komory (AmCham) v SR a jeho cieľom bolo poskytnúť pedagógom sadu efektívnych mäkkých zručností, ako aj priniesť inovatívny prístup a metódy do vzdelávacieho procesu na vysokých školách. TASR o tom dnes informovala Natália Spodniak z Americkej obchodnej komory.

"Počas šiestich týždňov predstavili zástupcovia spoločností AT&T, IBM, Lafarge-Holcim, T-Systems, CBRE a Embraco pedagógom z Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Košiciach a Prešovskej univerzity v Prešove témy, akými boli prezentačné zručnosti, projektový manažment, vzťah učiteľ – študent, verbálna a neverbálna komunikácia, ako zaujať publikum a manažment času," vysvetlila Spodniak.

"Sme veľmi radi, že po výborných skúsenostiach s Train the Trainer v Bratislave sme program spustili prvýkrát aj v Košiciach. Veríme, že tréningy pomôžu učiteľom lepšie pripraviť absolventov na ich vstup na trh práce," hovorí koordinátor Peter Rusiňák.

Sektor centier podnikových služieb predstavuje podľa jeho slov dôležitý pilier slovenskej ekonomiky.

"Vytvára pracovné príležitosti pre vyše 30.000 pracovníkov a svoje služby dodáva po celom svete. Z prieskumu AmCham medzi 26 centrami zdieľaných služieb združených v BSCF, ktoré zamestnávajú viac ako 28.000 ľudí vyplynulo, že hlavnou motiváciou pôsobenia na Slovensku je dostupnosť vysokokvalifikovanej, flexibilnej a jazykovo vybavenej pracovnej sily," vysvetlil Rusiňák.

"Mnohí z nás musia učiť bez predošlých skúseností, rád a tréningov. Ja však chcem byť výborná učiteľka, chcem osobnostne rásť, a to čo robím, chcem robiť najlepšie, ako viem. Tento kurz bol pre mňa príležitosťou, ako sa zlepšiť," povedala jedna z účastníčok programu.

Americká obchodná komora v SR bola založená v roku 1993 v Bratislave ako nezávislá nezisková organizácia financovaná výhradne z príspevkov svojich členov. V septembri 2003 bola otvorená nová pobočka AmCham v Košiciach s cieľom podporiť ekonomický rozvoj vo východoslovenskom regióne.