Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

ÚHP: Vyraďovanie jadrových elektrární bude stáť štát vyše 3 mld. eur

Snímka chladiarenských veží 1. a 2. bloku jadrovej elektrárne po ukončení studenej hydroskúšky 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Uzatvorenie, následné vyradenie jadrových elektrární a bezpečné uskladnenie rádioaktívneho materiálu môže podľa ÚHP trvať viac ako 20 rokov.

Bratislava 9. januára (TASR) - Hoci tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce bol spustený na plný výkon len v septembri 2023 a štvrtý bude uvedený do prevádzky začiatkom roka 2025, Národný jadrový fond (NJF) už má plány finančného zabezpečenia ich vyraďovania v ďalekej budúcnosti. Informoval o tom Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) v príspevku na sociálnej sieti. Celkové odhadované náklady v budúcnosti dosiahnu 3,25 miliardy eur.

Dané náklady zaplatia prevádzkovatelia jadrových elektrární. "Ich životnosť sa odhaduje na 60 rokov. Následne musia byť elektrárne odstavené. Vyraďovanie jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach začne v roku 2045; jadrovej elektrárne Mochovce 1, 2 v roku 2061; jadrovej elektrárne Mochovce 3, 4 v roku 2083," uviedol ÚHP.

Uzatvorenie, následné vyradenie jadrových elektrární a bezpečné uskladnenie rádioaktívneho materiálu môže podľa ÚHP trvať viac ako 20 rokov. Náklady na vyraďovanie ÚHP odhadoval na základe zahraničnej skúsenosti, konkrétne cez vyraďovanie technologicky podobných jadrových elektrární v EÚ. "Napríklad, vyradenie reaktora Mochovce 3 alebo Mochovce 4 by podľa tohto malo vyjsť približne na 630 miliónov eur," dodal ÚHP.

Vyraďovanie slovenských jadrových elektrární však podľa NJF bude v priemere o 16 % lacnejšie. "Cenu vyradenia reaktora Mochovce 3 alebo Mochovce 4 fond odhadol na 514 miliónov eur v cenách roku 2023. V praxi môže byť cena ešte nižšia, ukázalo to vyradenie jadrovej elektrárne Kozloduj v Bulharsku," priblížil ÚHP.

Pri vyraďovaní bude podľa Útvaru dôležité neprekročiť predpokladaný rozpočet NJF, inak by dodatočné náklady museli pravdepodobne znášať koneční spotrebitelia elektrickej energie.