< sekcia Ekonomika

Únia hydinárov Slovenska: Produkcia hydiny je v ohrození

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednou z hlavných príčin hrozby sú podľa riaditeľa Únie hydinárov Molnára tzv. letákové akcie obchodných reťazcov, ktoré sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu zákazníkom kura za najnižšiu cenu.

Bratislava 23. februára (TASR/TABLET.TV) - Slovensko dosahuje iba 54-percentnú sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa. Tento podiel sa môže pri súčasnej úrovni cien ďalej znižovať. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.



Podľa neho jednou z hlavných príčin sú tzv. letákové akcie obchodných reťazcov, ktoré sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu. V prvých týždnoch tohto roka ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií až na úroveň 1,27 až 1,44 eur za kilogram. Znamená to, že dlhodobo je takáto cena pre producentov neprijateľná a pre mnohých z nich likvidačná.

Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť.

Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém. Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.

Páči sa mi TERAZ.SK na Facebooku

Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy z TASR priamo na vašom Facebooku.