Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes na brífingu riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár v súvislosti s tým, že v poslednom týždni boli v ôsmich krajinách Európy nahlásené epidémie salmonelózy.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Slovenské vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali a ani v súčasnosti nemajú. Uviedol to dnes na brífingu riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v súvislosti s tým, že v poslednom týždni boli v ôsmich krajinách Európy nahlásené epidémie salmonelózy, ktoré súvisia s vajcami vyprodukovanými v Poľsku. V ČR aj v SR sa tento týždeň podľa neho stiahli z trhu milióny vajec pochádzajúcich z Poľska.



ÚHS podľa Molnára situáciu na trhu monitorovala a kontaktovala so svojimi informáciami aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR. "Vajcia infikované salmonelou pochádzajú z chovov najväčšieho poľského producenta vajec, ktorý vyrába až 60 % vajec u našich severných susedov, čo je štyrikrát viac, ako je celá výroba vajec v SR," priblížil.

Upozornil zároveň, že slovenské vajcia majú na škrupine pečiatku obsahujúcu značku SK a poľské vajcia značku PL. "Keďže veľká väčšina poľských vajec sa na územie Slovenska dostáva cez Českú republiku a v mnohých prípadoch môže ísť o vajcia falšované, je nevyhnutné, aby spotrebiteľ kupoval iba vajcia označené značkou SK," podčiarkol.



"Poľské vajcia sa k nám naďalej dovážajú za dumpingové ceny. Viacerí slovenskí producenti už boli z tohto dôvodu donútení znížiť svoju produkčnú kapacitu a dochádza tak k ich vytláčaniu z trhu," oznámil.

Výkupná cena vajec v Poľsku je podľa údajov zo septembra tohto roku podľa Molnára až o 70 % vyššia ako na Slovensku a až o 100 % vyššia ako v Čechách. Výrazne vyššia cena vajec v Poľsku dáva podľa neho poľskému producentovi dostatočnú finančnú rezervu na to, aby mohol predávať na zahraničných trhoch vajcia za dumpingové ceny.

Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie Semančín Poláček sa ÚHS po podaní na Protimonopolný úrad SR obrátila so sťažnosťou na nesúťažné správanie sa poľského producenta vajec aj na Európsku komisiu (EK). ÚHS podľa neho v sťažnosti požaduje, aby EK prešetrila možné protisúťažné správanie poľského producenta vajec spočívajúce v stanovovaní neprimeraných predajných cien.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.