Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko plní ustanovenia dohovoru o nakladaní s vyhoretým palivom

Ilustračné foto Foto: TASR - Colný úrad Bratislava

Národnú správu od Úradu jadrového dozoru bude posúdená zmluvnými stranami v dňoch 21. mája až 1. júna 2018.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovensko plní ustanovenia Spoločného dohovoru o bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom. Uviedol to Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR v Národnej správe Slovenskej republiky, ktorú by mal prerokovať a schváliť v stredu (20.9.) na svojom rokovaní vládny kabinet. Národná správa bude posúdená zmluvnými stranami v dňoch 21. mája až 1. júna 2018.

"Sú vytvorené všetky predpoklady na úspešnú obhajobu národnej správy počas 6. posudzovacieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v máji a júni 2018 vo Viedni, v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," spresnil ÚJD SR v národnej správe.

Spoločný dohovor o bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom (anglický názov Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste Management), je popri Dohovore o jadrovej bezpečnosti ďalším medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti.

Dohovor bol vypracovaný s cieľom vytvoriť zásady organizačných, technických a legislatívnych požiadaviek na zabezpečenie vysokej úrovne bezpečnosti nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnym odpadom na celom svete. Ďalšou základnou charakteristikou je kontrolný mechanizmus plnenia spoločného dohovoru, zakladajúci sa na tzv. posudzovacích zasadaniach, na ktorých sa posúdia národné správy zmluvných strán. V národnej správe každá zmluvná strana predkladá správu o opatreniach, ktoré prijala na realizáciu každého zo záväzkov obsiahnutých v spoločnom dohovore.