Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Koniec intervencií dáva v Česku príležitosť priekupníkom s autami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Očakávaný predaj jazdených áut v Česku sa tento rok odhaduje na 700.000, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje mierny rast.


Praha 12. apríla (TASR) - Česká koruna, ktorá po skončení intervencií Českej národnej banky (ČNB) postupne posilňuje, ponúka príležitosť priekupníkom jazdených automobilov. Kúpa jazdených áut v zahraničí vyjde vďaka pevnejšej mene lacnejšie a tak českému trhu hrozí prílev kazových vozidiel z druhej ruky. Zhodujú sa na tom zástupcovia autobazárov AAA Auto aj AutoESA.

Generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová varuje pred rizikom, ktorému čelia českí spotrebitelia. "Hrozí zvýšenie počtu dovážaných áut zo strany rôznych priekupníkov, ktorí sa budú snažiť tieto autá predať najmä prostredníctvom internetových inzertných serverov," upozorňuje Topolová.

Zákazníkom potom hrozí, že v prípade reklamácie si nevymôžu záruku. "Na prvý pohľad výhodný nákup sa tak môže výrazne predražiť," domnieva sa Topolová.

Podľa Martina Pajera, riaditeľa spoločnosti Cebia preverujúcej pôvod a históriu vozidiel, zaznamenáva dovoz jazdených áut zo zahraničia v ostatných dvoch rokoch výrazný rast. V roku 2015 sa dovoz zvýšil o štvrtinu, vlani bol rast miernejší. "Zhoršila sa ale skladba dovážaných áut. Autá, ktoré sú staršie ako 10 rokov, už tvoria 52 %," podotýka Pajer.

Očakávaný predaj jazdených áut v Česku sa tento rok odhaduje na 700.000, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje mierny rast. Najčastejšie pochádzajú z Nemecka – až tretina áut na tamojšom trhu má pritom stočený tachometer, uviedol podľa AAA Auto nemecký autoklub ADAC.