Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štvrtá najväčšia ukrajinská banka Delta Bank vyhlásila bankrot

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

Guvernérka centrálnej banky uviedla, že banka, ktorá spravuje aktíva v hodnote zhruba 60 miliárd hryvien (2,87 miliardy eur), sa do problémov dostala pre svoje riskantné aktivity.

Kyjev 3. marca (TASR) - Ukrajinská centrálna banka dnes vyhlásila štvrtú najväčšiu úverovú banku Delta Bank za nesolventnú. Dôvodom sú riskantné stratégie v časoch ekonomickej turbulencie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Politická neistota a konflikty oslabili ukrajinskú hryvnu, ktorá od začiatku roka 2014 stratila voči doláru zhruba 60 % hodnoty. Centrálna banka síce podnikla kroky na ochranu bankového sektora, avšak samotná Delta Bank nereagovala včas a neprijala účinné opatrenia na zlepšenie svojej finančnej situácie.

Guvernérka centrálnej banky Valerija Gontareva uviedla, že banka, ktorá spravuje aktíva v hodnote zhruba 60 miliárd hryvien (3,2 miliardy USD/2,87 miliardy eur), sa do problémov dostala pre svoje riskantné aktivity. "Banka sa rozhodla vstúpiť do oblasti firemných úverov, no nanešťastie nemala v tomto sektore dostatočné skúsenosti," povedala Gontareva. Podľa jej údajov 94 % klientov Delta Bank bude úplne odškodnených za stratu vkladov, keďže ručí za vklady do 200.000 hryvien.

Ukrajinské banky sú zaťažené nedobytnými úvermi datovanými do obdobia finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009 a súčasný ozbrojený konflikt toto bremeno zvýšil na úroveň, ktoré mnohé z nich nedokážu uniesť. Centrálna banka vlani zatvorila 30 bánk a v tomto roku už jednu vyhlásila za zbankrotovanú.

(1 EUR = 1,1168 USD)