Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ukrajina by mala začať dostávať plyn z Azerbajdžanu koncom roka 2017

Ilustračné foto Foto: TASR

Na začiatku sa počíta s dodávkou asi 2 miliárd metrov kubických ročne.

Kyjev 24. novembra (TASR) - Azerbajdžan by mal začať dodávať zemný plyn Ukrajine ku koncu roka 2017. Uviedla to agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na informácie veľvyslanca Azerbajdžanu na Ukrajine Einullu Madatliho.

Ako Madatli povedal, plyn z ložiska Šah Deníz-2 by mal Azerbajdžan začať dodávať Ukrajine niekedy ku koncu roka 2017. "To je súčasťou memoranda, ktoré podpísali prezidenti krajín Ilham Alijev a Viktor Janukovyč v roku 2011 v Davose," dodal.

"Na začiatku sa počíta s dodávkami asi 2 miliárd kubických metrov (m3) ročne, neskôr by sa ich objem mal zvýšiť na 5 miliárd m3 ročne," povedal Madatli.

Dodávky z Azerbajdžanu sú ďalším krokom Ukrajiny smerom k zníženiu dovozu zemného plynu z Ruska, s ktorým sa už niekoľko rokov nedokáže dohodnúť na nových cenách za komoditu. Nedávno vedenie ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz oznámilo, že Ukrajina dovezie v budúcom roku zo západnej Európy približne 5 miliárd m3 plynu.

Naftogaz zároveň informoval, že dovoz plynu z Ruska plánuje Kyjev na budúci rok znížiť len na 20 miliárd m3 z tohtoročných očakávaných 27,7 miliardy m3. V polovici októbra ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že za tri štvrťroky znížilo dovoz zemného plynu z Ruskej federácie medziročne o 30,9 % na 24,58 miliardy m3.